Now Reading:
U Varaždinskoj županiji opet mnogo novozaraženih, još tri osobe završile na respiratoru
Full Article 5 minutes read

U Varaždinskoj županiji opet mnogo novozaraženih, još tri osobe završile na respiratoru

-Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod testiranja putem covid ambulante od 243 uzorka imamo 108 pozitivnih, što je više od 45 posto i pokazuje da svaki drugi pacijent upućen u covid ambulantu bide pozitivan na koronavirus – rekao je danas Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i dodao:

-Posebno je zabrinjavajuće da u posljednja 24 sata imamo 13 novih hospitaliziranih osoba s težom kliničkom slikom te da su nova tri pacijenta završila na respiratoru.

-Trenutna situacija je takva da imamo dva kompletna kata u zgradi Interne u potpunosti se koriste u svrhu zbrinjavanja Covid-19 pacijenata s težom kliničkom slikom. Činjenica je da je Opća bolnica Varaždin već krenula s izmještanjem pacijenata u Klenovniku, kako bi se i tamo osigurali dodatni kapaciteti. U samo tjedan dana, broj osoba koje zahtijevaju kisik povećao se dva i pol puta, a broj osoba na respiratoru tri puta. U posljednjih sedam dana imamo 656 novooboljelih, dok smo tjedan dana prije imali 323 novooboljela. Statistika nam ukazuje da će 10 posto novooboljelih trebati hospitalizaciju, poseban dovod kisika, a sve više će ih trebati respirator – naglasio je Vugrin i dodao:

-Mi smo s jučerašnjih 57 hospitaliziranih danas došli na 70, jučer smo imali tri osobe na respiratoru, danas ih već imamo šest. Koja je glavna poruka danas? Krajnje je vrijeme da i oni koji dosad nisu, počnu vjerovati u ovaj virus i počnu se ponašati u skladu s time jer uz nastavak ovakvog trenda uskoro će biti upitna dostatnost opreme i dostatnost zdravstvenog osoblja za liječenje težih bolesnika.

Vugrin: „Jedni se odriču svega, drugi se bezbrižno okupljaju…”

Vugrin je s gorčinom u glasu kazao kako se čini kao da živimo u dva paralelna svijeta:
-Jedni se odriču sve svoje komocije kako bi spasili zdravstveni sustav, a u drugom paralelnom svijetu ljudi se bezbrižno okupljaju na rođendanima, na utakmicama, u kafićima, a istovremeno bacaju drvlje i kamenje na ljude kojima su nedavno pljeskali.

Već sada zbog korone je van službe 10 posto djelatnika OBV, a isto tako prema posljednjim dostupnim informacijama zatvoreno je 10 posto ambulanti liječnika obiteljske medicine, kazao je Vugrin i dodao:
-Dakle, za 16 tisuća stanovnika Varaždinske županije otežan je pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U Varaždinskoj županiji trenutno je 669 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u mjeri samoizolacije je više od 2000 ljudi.
O tome što to znači za zdravstveni sustav, govorio je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.

-Sve je veći priljev izuzetno teško bolesnih pacijenata i sve je veći broj djelatnika koji su zaraženi koronavirusom i koji su u samoizolaciji. Unutar bolnice nemamo klasično horizontalno širenje virusa i grupiranje bolesnih djelatnika na jednom mjestu, nego se koronavirus pojavio praktički svugdje, od uprave, pojedinih odjela kirurških i internističkih djelatnosti pa nadalje. Na današnji dan mi imamo 58 pozitivnih djelatnika na koronavirus i 63 u samoizolaciji. Radimo bez 121 djelatnika. To čini blizu 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a više od polovice od toga broja otpada samo na medicinske sestre – kazao je Kudelić.

Dodao je da se Opća bolnica Varaždin jutros obratila Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za ispomoć po pitanju medicinskog kadra.
-Zahtijevali smo povratak svih naših specijalizanata koji se nalaze na edukaciji po zagrebačkim klinikama, što nam je ministar odobrio i na tome mu najljepše zahvaljujem. Pokušavamo osigurati još dostatan broj sestara. Bolnica kreće sutra u hitno zapošljavanje bez natječaja na 60 dana pa ovu priliku koristim da pozovem sve slobodne medicinske sestre koje se žele u ovom trenutku uključiti u pružanje zdravstvene zaštite i pomoći bolničkom zdravstvenom sustavu da ne kolabira i da se održi – rekao je ravnatelj.

Sama lokacija Varaždin je prenapunjena s covid-19 pacijentima, upozorio je Kudelić i nastavio:

-Mi smo otvorili drugu lokaciju, lokaciju u Klenovniku i već su prvi pacijenti tijekom današnjeg dana premješteni na tu lokaciju. To su lakši pacijenti, ali lakši od ovih izuzetno teških koji i dalje zahtijevaju kontinuiranu terapiju kisikom. Treba ponovno naglasiti da je ovo skroz drugačija situacija od situacije prije nekoliko mjeseci kada smo u bolnici hospitalizirali sve pozitivne pacijente što su bili redom mlađi bolesnici, praktički asimptomatski ili s blagom kliničkom slikom. Naravno da je za očekivati da u ovako velikom broj novootkrivenih pozitivnih osoba postoji i određeni postotak onih s teškom kliničkom slikom. Taj postotak je dosta visok i iznosi oko 10 posto. Za očekivati je da će u bolnicu u sljedećim danima dolaziti preko 10 takvih teških pacijenata dnevno. To je veliki pritisak na sami zdravstveni sustav i Opća bolnica Varaždin je obustavila kompletni hladni program. Radi isključivo akutne stvari, zbrinjavamo hitne pacijente i onkološke bolesnike. Isto tako, situacija s lijekovima je izuzetno teška i ukoliko se ne riješi nešto po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna neće više biti moguće liječiti onkološke bolesnike.
Na kraju, Kudelić je istaknuo:
-U Klenovniku smo osigurali dodatnih 36 mjesta. No ukoliko nastaviti primati pacijente ovim tempom, a znamo da su sve to pacijenti koji zahtijevaju dugotrajno liječenje, bojimo se da ćemo unutar 5 dana popuniti sve kapacitete koje Opća bolnica Varaždin može osigurati.

ak/sjever.hr

29.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.