Now Reading:
Prijevoznicima prekipjelo pa blokirali promet, a iz Ministarstva im poručili: „Pomoći ćemo, ali neopravdane zahtjeve nećemo razmatrati”
Full Article 3 minutes read

Prijevoznicima prekipjelo pa blokirali promet, a iz Ministarstva im poručili: „Pomoći ćemo, ali neopravdane zahtjeve nećemo razmatrati”

Zbog teške situacije prijevoznika iz središnje i istočne Hrvatske kojima su, kako ističu, na raspolaganju samo dva granična prijelaza, Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i Udruga Glas poduzetnika danas su organizirale prosvjed u Zagrebu.

Nezadovoljni su prijevoznici blokirali nekoliko zagrebačkih prometnica, uz obrazloženje da se Ministarstva mora, prometa i infrastrukture oglušilo na njihove probleme i zahtjeve. Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, kao najveći problem istaknuo je graničnu regulaciju, s obzirom da gotovo četvrtina prijevoznika iz cijele Hrvatske može koristiti samo dva granična prijelaza – Breganu i Macelj. Prema njegovim riječima, na tim se prijelazima stvaraju ogromne gužve, a vozači na prelazak granice čekaju i po deset sati.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je da je krajnje vrijeme da Vlada prihvati razumne prijedloge hrvatskih prijevoznika te da treba napraviti sve što može kako prijevoznici ne bi trebali tako dugo čekati na granici. Naglasio je i kako je cijeli sustav prereguliran te da je nemoguće plaćati sve parafiskalne namete.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uskoro je stigao odgovor u kojem se, prije svega, ističe „kako okupljanje prosvjednika svakako ne pridonosi trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj uslijed koje su danas donesene određene mjere o ograničenju javnih okupljanja, naravno, pri tome ne dovodeći u pitanje ostvarivanje građanskog prava javnog prosvjedovanja.”

U priopćenju Ministarstva navodi se i sljedeće:
„Sektor prometa je, uz turizam, jedan od najpogođenijih sektora, međutim prema podacima kojima raspolažemo, prijevoz tereta nije ostvario značajan pad prometa kao što je to situacija kod putničkih, odnosno povremenih, prijevoznika. Nadalje, istaknuli bi kako je Vlada RH, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, od samog početka pandemije koronavirusa donijelo niz mjera za pomoć teretnim prijevoznicima. Neke od tih mjera su donesene i prije same pandemije, poput one o povratu trošarina za teretni prijevoz prema kojima su teretni prijevoznici, prema procjeni, ostvarili oko 240 milijuna kuna povrata. Ovakvu odluku do sada, niti jedna prethodna Vlada nije donijela. Također, tijekom ovog i prošlog mandata, prilikom izrade svih relevantnih zakonskih prijedloga i pravilnika vezanih uz teretni promet, predstavnici Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika bili su prisutni te su se u najvećoj mogućoj mjeri njihovi prijedlozi bili uvaženi. Osim toga, tijekom „lockdowna“ odlukom ministra Olega Butkovića, teretni prijevoznici su bili oslobođeni od plaćanja naknade za CEMT dozvole u onom dijelu koji se odnosi na prihode državnog proračuna te su im odobreni značajni popusti za plaćanje autocesta u nadležnosti Hrvatskih autocesta.”

kamion

U priopćenju Ministarstva ističe se i kako su odluku o uređenju prekograničnog prometovanja sa Slovenijom donijele slovenske, a ne hrvatske vlasti.

„Analizirajući današnje poruke pojedinih predstavnika teretnih prijevoznika, stječe se dojam kako je njihova intencija čim više koristiti malogranične prijelaze odnosno koristiti mrežu državnih, odnosno lokalnih cesta i time neizravno pridonositi ugrožavanju sigurnosti prometa i građana. Ističemo kako ovo zasigurno nije cilj koji želimo ostvariti, naša intencija jest da se kamionski promet odvija čim više na autocestama, kako zbog veće sigurnosti tako i zbog zaštite naših građana koji žive uz državne ceste”, priopćili su iz Ministarstva i poručili:
„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sukladno svojem djelokrugu i dalje će se zalagati za olakšanje trenutne situacije prijevoznika, međutim neke neopravdane zahtjeve zasigurno nećemo razmatrati.”

foto: arhiva

ak/sjever.hr

26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.