Now Reading:
POU Krapina završilo provedbu projekta vrijednog gotovo 800 tisuća kuna – Gregurović: Može se kad se hoće
Full Article 5 minutes read

POU Krapina završilo provedbu projekta vrijednog gotovo 800 tisuća kuna – Gregurović: Može se kad se hoće

Pučko otvoreno učilište Krapina završilo je s provedbom projekta „Ključ kulture za sve generacije“ ukupne vrijednosti 791.200,80 kune, od čega EU sufinancira 85% dok se ostatak financira iz državnog proračuna.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva provođenje brojnih aktivnosti, a radilo se na podizanju javne svijesti u području upravljanja u kulturi te su pripremljeni, provedeni i razmijenjeni najrazličitiji kulturno-umjetnički programi.

– Građani su se uključili u planiranje i provedbu edukacijskih programa iz umjetnosti i kulture te u planiranje i provedbu novih kulturno-umjetničkih programa u gradu Krapini. Ciljane skupine projekta bile su udruge i njihovi članovi, Grad Krapina i POU Krapina te njihovi zaposlenici – istaknula je Ksenija Cerovečki, voditeljica projekta.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno ravnateljici POU Krapina Grozdani Pavlović i voditeljici projekta Kseniji Cerovečki koje su osmislile, pokrenule i uključile udruge u projekt.

– Čak 790 tisuća kuna dobiti preko programa gdje je najvažnije predložiti uistinu dobar projekt, rješenje, ideju je vrlo važno. Usudio bih se reći da je ovaj projekt imao još nekoliko važnih stvari važnih za budućnost. Dodatni benefiti su da se vidi da EU projekti nisu bauk, da se može kad se hoće i vjerujem da će ovaj projekt potaknuti mnoge da se prijavljuju na natječaje s dobrim prijedlozima i idejama i tako povuku novce koji nisu isključivo iz proračuna jedinica lokalne ili područne samouprave – rekao je gradonačelnik Gregurović dodavši kako će uspijevati oni koji će biti kvalitetni, imati dobre vizije, ideje i programe.

Gradonačelnik je istaknuo kako vjeruje da je ovaj projekt mnogima pomogao da na drugačiji način gledaju na svoje stvaralaštvo te da u budućnosti na različite načine organiziraju radionice, nastupe i samo funkcioniranje.

– Siguran sam da je to uz podršku svih onih koji su radili s udrugama moguće i izvedivo te da će u budućnosti upravo takav način doprinijeti dodatnoj kvaliteti rada svih udruga.

Benefit za Grad Krapinu je u tome što je napravljen akcijski plan zajedničkog sudjelovanja u kulturi, ali i Kulturno vijeće Grada koje će biti savjetodavno tijelo gradonačelniku i Gradu.

– Vjerujem da ćemo kod planiranja proračuna za sljedeću godinu obuhvatiti i neke od prijedloga koji su ovdje iskristalizirani, a siguran sam da će se kroz naredne godine svi prijedlozi biti implementirani. Drago mi je i što su udruge uspjele nabaviti nove stvari, poput instrumenata za puhački orkestar, odora za Ilirce, štandova za Društvo za kajkavsko stvaralaštvo. Siguran sam da će ovo biti novi zamašnjak da se lakše prijavljuju na projekte i natječaje koji su pred nama – rekao je Gregurović.

Kako im je bilo sudjelovati u projektu i koje su benefite ostvarili, pojasnili su predstavnici udruga partnera.

Ljiljana Duš iz KUD-a Ilirci naglasila je da su počašćeni što su bili partneri na ovom projektu.

– Sve ono što smo dobili je u ovom trenutku vjerojatno nemjerljivo, odnosno sve što smo dobili time ćemo zbrojiti tek dugoročno. Sredstvima koje smo dobili u materijalnim iznosima obnovili smo uniforme, a sve ostale dobrobiti ćemo vjerojatno još koristiti godinama – kazala je.

Radovan Novina, tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina izrazio je zadovoljstvo što su sudjelovanjem u projektu doprinijeli kulturi. U sklopu aktivnosti nastalo je 15-ak novih skladbi, a posebna je vrijednost što su se uključili neki novi autori, tekstopisci i skladatelji.

– Dobili smo malo drukčiju kajkavsku glazbenu formu na koju smo ponosni jer je okupila jedan veći broj mlađih sudionika i mislim da i dalje možemo raditi na način da njegujemo kajkavsku popevku i da ju na ovaj način prezentiramo publici – rekao je Novina.

Davor Zrinščak, umjetnički voditelj Gradskog puhačkog orkestra Krapina, istaknuo je da je orkestar kroz projekt sredstvima nabavio četiri nova instrumenta – dvije trube i dva klarineta te deset novih stalaka za note koji su bili prijeko potrebni.

– Provodili smo probe s dva dirigenta za pripremu dva koncerta. Navježbali smo dva potpuno nova programa, što je veliki zalogaj, ali i dokaz da su članovi ozbiljno pristupili tom projektu. Jedan od dokaza je i više od 40 aktivnih članova po probi – kazao je.

Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina, kazala je kako vjeruje da su kroz projekt kao udruga dali doprinos uključivosti u kulturi grada.

– Kroz projekt smo imali likovne radionice koje je s nama provodila prof. Mirjana Drempetić Smoić koja nam je kulturu i umjetnost približila na drugačiji način. Počeli smo izrađivati predmete u raznim tehnikama, te i tu napravili osobni iskorak, a završnica je bila naša izložba u Galeriji grada Krapine kojom smo, vjerujem, senzibilizirali naše građane, lokalnu zajednicu i ostale institucije da i osobe s invaliditetom mogu dati veliki doprinos kulturi – rekla je Janžek.

m.furlan/sjever.hr 26.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.