Now Reading:
Varaždinski husari moraju Županiji vratiti odore. Salihović: “Ako treba, idemo do Strasbourga”
Full Article 3 minutes read

Varaždinski husari moraju Županiji vratiti odore. Salihović: “Ako treba, idemo do Strasbourga”

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu, Varaždinski husari moraju Županiji vratiti odore i opremu kojom su se koristili 13 godina.

Podsjetimo, Varaždinska husarska graničarska pukovnija prva je osnovana husarska udruga u Hrvatskoj. Prema riječima župana Radimira Čačića, udrugu je 2006. godine osnovala Varaždinska županija, kako bi na povijesno autentičan način opremila i obučila postrojbu koja bi se koristila i za protokolarne svrhe, a udruga je preuzela 12 kompleta odora i sablji.
-To je povijesno konjanička postrojba i u tom smislu su i uniforme specifične. Naručili smo ih od ljudi koji se bave poviješću vojnih postrojbi, angažirali najstručnije ljude, ugovorili to i platili. Te uniforme su intelektualno kreativno vlasništvo i Varaždinska županija je zadržala apsolutna prava i zaštitila ih, a za sve to postoje računi – kaže Čačić i dodaje:
-Opremili smo ih, oni su to koristili, nije bilo nekih ozbiljnijih problema u funkcioniranju, ali je nakon toga očito došlo do nesporazuma, financiranje očito nije bilo obostrano zadovoljavajuće između Županije i postrojbe koja je krenula samostalno funkcionirati.

Suradnja između Varaždinske županije i Udruge trajala je, naime, do 2018. godine, kad je Županija zatražila od husara da odore vrate radi obnove i šivanja, ali vraćeni su samo dijelovi pojedinih odora. Županija je dva mjeseca kasnije husare obavijestila o prestanku suradnje, zatražila da vrate sve odore i opremu, a kad to Udruga nije učinila, sve je završilo na sudu.

-Kad sam ponovo postao župan, pozvao sam ih da nastave funkcionirati, osigurali smo u proračunu sredstva za to, ali oni su htjeli sami određivati što, kada i kako će raditi. Prestali smo surađivati s tom udrugom i angažirali drugu. Od Varaždinskih husara smo zatražili da vrate uniforme, oni to nisu učinili i sad se vidi da su pod lažnim izlikama prisvojili nekoliko uniformi, a dužni su ih vratiti– rekao je župan.

Predsjednik Varaždinskih husara Kemal Salihović kaže da su husari koristili uniforme 13 godina, na više od 30 događanja godišnje i da je normalno da se dosta toga od opreme uništilo uslijed brojnih nastupa i treninga. Ustvrdio je, također, da uniforme po zakonu ne mogu biti trajno vlasništvo.
-Varaždinska županija tvrdi da je to njihovo trajno vlasništvo i da nema roka otpisa, a vojska i policija to otpisuju nakon tri do osam godina, ovisno o specijalnosti. Priložili smo na sudu dokumentaciju od četiri hrvatske povijesne vojne postrojbe da se vidi kako oni otpisuju uniforme, ali sud to nije priznao – rekao je Salihović.

Dodao je i da je udruga osnovana 2007. godine na osnivačkoj skupštini koju su sazvali članovi inicijativnog odbora Vjeran Rožić, Kemal Salihović i Stjepan Biškup.
-Mi smo na sudu priložili dokument gdje se vidi tko su osnivači i Varaždinska županija se nigdje ne spominje, a dali smo i račune na kojima se vidi da smo mi plaćali opremu – kazao je.

Prema nepravomoćnoj sudskoj presudi, Varaždinski husari moraju vratiti pet kompleta husarskih odora sa svim sastavnicama te dijelove sedam kompleta, a moraju podmiriti i sudske troškove.

-Malo jesmo vjerovali da će pravda pobijediti, budući da imamo dokumente, ali je ipak prevladao politički utjecaj. Žalit ćemo se na presudu, ako treba idemo do Strasbourga – zaključio je Salihović.

ak/sjever.hr

24.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.