Now Reading:
U Zagorju 58 novih slučajeva zaraze, preminule dvije osobe
Full Article 2 minutes read

U Zagorju 58 novih slučajeva zaraze, preminule dvije osobe

U protekla 24 sata Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 58 novooboljelih osoba, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.


-Još od 19. listopada čekamo 20-ak rezultata, od 20. listopada 208 rezultata, od 21. čak 320 i od 22. listopada 229 uzoraka. U četiri dana ukupno su uzeta 1.194 brisa, a još čekamo 778 uzoraka. Od jučer do danas ozdravilo je 47 osoba i trenutno je 555 aktivnih slučajeva, a 1.544 osobe su u samoizolaciji – rekao je načelnik Stožera.

U proteklih sedam dana najviše je pozitivnih bilo s područja grada Krapine, njih 127, a iz Pregrade 40.

Ferek Jambrek je dodao i da su u proteklom razdoblju dvije osobe na području Krapinsko-zagosrke županije preminule.

-Kad je riječ o školskim ustanovama, situacija je epidemiološki stabilna. Ukupno je u 21 školi 39 pozitivnih učenika, a 636 ih je u samoizolaciji. Ukupno je u samoizolaciji 21 razredni odjel, a svi imaju online nastavu i rade po modelu C. Pozitivno je i 12 djelatnika škola, a u samoizolaciji su 22 – rekao je Ferek Jambrek.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog zavoda za javno zdravstvo istaknula je da rad epidemiolozima otežava kašnjenje nalaza.
-Epidemija zahtijeva protuepidemijske mjere i jedino što u ovom slučaju možemo napraviti je izolacija i nadzor nad kontaktima. Ukoliko ne dobijemo nalaze, ne znamo tko su pozitivni, ne možemo pravovremeno izolirati kontakte i to nam pogoršava trenutnu epidemiološku situaciju – rekla je Stanković Gjuretek.

Župan Željko Kolar zdravstvenim je djelatnicima zahvalio na, kako je rekao, nadprosječnom angažmanu te istaknuo da je zbog kašnjenja nalaza kontaktirao ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.
-Ako je problem u nedostatku ljudstva, mi smo spremni iz našeg Zavoda dati ispomoć u „Fran Mihaljević” ili u bilo koju drugu ustanovu gdje se vrše analize i testiranja, kako mi ne bi čekali po dvatri dana rezultate – rekao je župan.
Dodao je da ako se situacija do ponedjeljka ne popravi, ići će s prijedlogom još strožih mjera.
-Očigledno je da dio ljudi još uvijek nije shvatio ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Vrijeme da se zamislimo i da sagledamo širu situaciju, imamo li pravo biti neodgovorni – istaknuo je Kolar.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.