Now Reading:
Milanović istaknuo Međimurje kao uzor Hrvatskoj – Posavec: Drago nam je što smo primjer dobre prakse
Full Article 2 minutes read

Milanović istaknuo Međimurje kao uzor Hrvatskoj – Posavec: Drago nam je što smo primjer dobre prakse

Nakon što je obišao Centar znanja Međimurske županije i sudjelovao na prezentaciji županijskih projekata, predsjednik RH Zoran Milanović posjetio je tvrtku Centrometal u Macincu.

Tamo je istaknuo kako su dojmovi iz Međimurja odlični.

– Tu se baš radi, tu se kuna malo teže zasluži, treba više truda. Ovo je firma za koju znam već puno godina jer sam imao doma njihov proizvod prije više od 20 godina, a oni kao tvornica rade tek od 90-te, do tad su bili obrt. Tako da smo bili među prvim kupcima, privatni, čisto za potrebe – rekao je predsjednik.

Na pitanje što bi to istaknuo kod Međimuraca, Milanović je rekao:

Rad, organizacija i resursi koji su obični, nema nikakvih posebnih resursa ovdje osim ljudi. Položaj – ok, priroda – ok, turistički – svega 2,5% je turizam u ekonomiji Međimurja, dakle nije puno. Živi se baš od klasičnog rada, proizvodnje, izvoza. Ovo bi trebao biti uzor svima u Hrvatskoj. Možda je uzor malo teška riječ da se netko ne uvrijedi, ali tak se radi.

Župan Matija Posavec rekao je da predsjedniku žele prezentirati sve one dobre stvari po kojima mogu biti primjer dobre prakse. Naglasio je kako je s predsjednikom uvijek važno surađivati.

– Nama je uvijek zadovoljstvo kad dobijemo podršku od državnika da dobro radimo – kazao je Posavec.

Davor Zidarić, direktor Centrometala, rekao je da mu je drago što ih je predsjednik posjetio, da vidi kako se u Međimurju radi.

– Ova je godina malo specifična, ali mi smo ipak uspjeli prebroditi krizu sami, nismo tražili pomoć , iako smo bili zatvoreni oko tri tjedna u ono proljetno doba – dodao je.

Firma postoji dugi niz godina, od 1965. godine. Zapošljava 245 ljudi, a oko 70 posto proizvoda se izvozi.

– Prvenstveno radimo energetske uređaje, kotlove za centralno grijanje, solarne sisteme i uglavnom smo orijentirani na obnovljive izvore energije. Prošle godine nam je bio prihod 270 milijuna kuna, što je porast od nekih 10 posto – rekao je direktor.

foto: s.kalajdžija

m.furlan/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.