Now Reading:
47 novooboljelih u Zagorju, od sutra nove mjere
Full Article 4 minutes read

47 novooboljelih u Zagorju, od sutra nove mjere

U protekla 24 sata zabilježeno je 47 novooboljelih od koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.

Kazao je kako se radi o rezultatima testiranja od 15., 16. i 17.10. Trenutno su na području županije aktivna 504 slučaja zaraze. U istom razdoblju ozdravilo je 29 osoba.

Još se čekaju rezultati jučerašnjih 35 uzoraka te svih danas testiranih.

Ferek-Jambrek je dodao kako su sljedećih 14 dana zabranjeni svi posjeti domovima za starije i nemoćne te svim obiteljskim domovima. Zabranjeni su i izlasci korisnicima van kruga prostora doma, a posjeti su dozvoljeni samo onim korisnicima koji su teško bolesni.

Najavio je i nove odluke koje sutra stupaju na snagu:

Sutra stupa na snagu odluka da će na području KZŽ u svim zatvorenim prostorima biti dozvoljeno najviše 50 sudionika na svadbenim svečanostima. Na društvenim i javnim okupljanjima u zatvorenim prostorima, a što uključuje i vjerska okupljanja, može biti prisutno najviše 50 osoba, i na privatnim okupljanjima u zatvorenim prostorima najviše 20. Na sahranama i posebnim ispraćajima sućut ožalošćenima ne smije se izražavati i slijedi zabrana održavanja karmina u idućih 14 dana jer se epidemiološkom obradom utvrdilo da su i karmine izvor zaraze – rekao je Ferek-Jambrek.

Također, Stožer je preporučio svim načelnicima i gradonačelnicima da sljedećih 14 dana ne iznajmljuju domove za okupljanja mještana, a odnosi se na društvene, lovačke i vatrogasne domove.

Iznimka su europski projekti koje provode pojedine udruge i ustanove, ali maksimalno do 50 korisnika uz strogo pridržavanja svih mjera.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar komentirao je medijske navode o Općoj bolnici Zabok kao covid bolnici:

– Odmah sam obavio telefonski razgovor s ministrom zdravstva Berošom od kojeg sam dobio informaciju da to nije razmatrano niti u Ministarstvu, niti u ekspertnoj skupini koja sada zasjeda. S obzirom da smo mi osnivači bolnice, praktički bi bilo nelogično, nerazumno, da ne nabrajam koje sve stvari, da se to radi bez dogovora s nama kao osnivačem bolnice. Da o tome nema saznanja niti naš ravnatelj. S obzirom na pozitivno iskustvo koje imam s ministrom Berošom, u današnjem razgovoru smo se složili oko toga da kad bi se uopće počelo razmišljati o toj varijanti da bi mi onda od prve sekunde sjedili za stolom. Ali za sada takvih razmišljanja nema. Uvjeren sam da ih neće biti – rekao je kolar te dodao:

– Mi smo to analizirali doma, u svojoj kući, naše Stručno vijeće, i nismo našli niti jedan jedini logični argument zbog čega bi se jedna takva manja bolnica kao što je OB Zabok, koja ima ukupno 220 kreveta, proglasila covid bolnicom. Dok imamo covid bolnicu u Dubravi gdje je 160 kreveta pripremljen za to, a kapacitet ukupno je 600 kreveta. Ne vidimo nikakav razlog da se ta dislokacija radi u Zabok.

Ujedno je i uputio apel stanovnicima Krapinsko-zagorske županije s obzirom na epidemiološku situaciju:

– Pozivam sve naše stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se strogo pridržavaju propisanih mjera. U posljednjih tjedan dana strahovito smo skočili po broju zaraženih, najviše u čitavoj Hrvatskoj. Dugo smo se jako dobro držali na toj ljestvici. U posljednjih sedam dana kao da smo otpustili sve kočnice. I rezultat je da danas imamo 504 zaraženih što je izuzetno veliki broj. Loše ja da to ima posljedice i na gospodarstvo, nekima smo morali preporučiti da se zaustavi njihov kompletan rad. Još gore je da ljudi prešućuju svoje kontakte. Molimo ljude da to ne rade. Svako prešućivanje kontakta može dovesti do nekoliko novozaraženih na području županije. Primijetili smo i da s povećanjem broja zaraženih osoba imamo i povećanje broja učenika koji su zaraženi, jer dobivaju doma od roditelja jer se ne drže samoizolacije. Povećava se broj razrednih odjela koji prelaze na online nastavu. Ako ćemo se pridržavati mjera, procjena je da bi se kroz dva tjedna ovo stanje trebalo smiriti i da bi trebali ponovo doći na jednoznamenkasti broj zaraženih.

m.furlan/sjever.hr 19.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.