Now Reading:
U Zagorju opet mnogo novozaraženih. Ferek Jambrek: „Stanje je katastrofalno, jako loše”
Full Article 4 minutes read

U Zagorju opet mnogo novozaraženih. Ferek Jambrek: „Stanje je katastrofalno, jako loše”

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su iznijeti najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Zagorju.

-Stanje je katastrofalno, jako loše, izgleda da naši apeli ne dopiru do onih do kojih bi trebalo. S današnjim danom imamo ukupno 373 pozitivna. Evo, 14. listopada su bile testirane 174 osobe i novih osoba koje smo evidentirali je 60, s time da očekujemo još rezultate od jučer i tu će još, po nekakvom prosjeku, biti sigurno 70-ak osoba, ali nadamo se da će biti manje – rekao je načelnik stožera Anđelko Ferek Jambrek i dodao:
-Trend nam je doslovce u zadnjih pet dana negdje oko 35 posto pozitivnih od broja testiranih. Trenutno u samoizolaciji imamo 1.153 osobe, a deset osoba je na hospitalizaciji.

Novinarima se obratila i zamjenica župana Jasna Petek.
-S današnjim danom u našim školama imamo 27 pozitivnih učenika, pet pozitivnih djelatnika, imamo 290 učenika u samoizolaciji i 11 djelatnika, odnosno 11 razrednih odjela. Učenici i razredni odjeli koji su u samoizolaciji imaju nastavu online i to se u našim školama na području županije fleksibilno realizira i sve škole su spremne da vrlo brzo svoj rad preokrenu s modela A na model B u odnosu na jedan razredni odjel, ako je to potrebno – kazala je Petek i nastavila:
-Što se tiče zdravstvenih ustanova, imamo 24-ero pozitivnih djelatnika i 102 ljudi u samoizolaciji. Po informacijama koje imamo, učenici i učenice koji su pozitivni su se zarazili u obiteljskom krugu, u slobodnom provođenju vremena i vrlo promptno se reagiralo u tim sustavima i svi ti kontakti su popisani tako da nemamo nekog većeg širenja.

Petek je dodala da ustanove socijalne skrbi na području KZŽ zasad stoje dobro te da nema nekog značajnijeg proboja, što je izuzetno važno zbog korisnika.
-S obzirom na veliki porast broja oboljelih na području županije, predlažemo Nacionalnom stožeru, da zaštitimo sve korisnice i korisnike u tim ustanovama, da se na 14 dana zabrane posjeti korisnicima, osim onima koji su u izuzetno terminalnoj fazi svoje bolesti – rekla je Petek.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazala je da osim nepoštivanja samoizolacije i nepoštivanje propisnog provođenja samoizolacije multiplicira brojke.
-Gdje imamo jednu osobu u samoizolaciji i onda automatizmom imamo cijele obitelji pozitivne, četiri, pet, šest ljudi. Osoba koja je u samoizolaciji zbog nekog kontakta izvan obitelji, samo ona mora biti u samoizolaciji, ostali članovi ne moraju. To znači da ta osoba mora biti u zasebnoj prostoriji, da mora jesti u zasebnoj prostoriji, da se ne zadržava u zatvorenom prostoru s članovima svoje obitelji, može zaći na balkon, terasu, dvorište. Međutim, ne bi smjela provoditi zajedničko vrijeme s drugim članovima obitelji u zajedničkim prostorijama. To je negdje moguće. I imamo primjera da samo jedan u samoizolaciji tako i završi, ostali članovi ostanu zdravi. Međutim, to je rjeđe. Puno je češće da nam oboli cijela obitelj. Oni se izoliraju od onih izvana, ali i dalje unutar obitelji život im funkcionira kao i ranije. To je slaba točka i zbog toga su veliki brojevi. Ne kritiziramo, ne stigmatiziramo, ne osuđujemo – kazala je Stanković Gjuretek.

Dodala je da je dobro što je situacija vezana uz domove zasad dobra te da bi trebalo nastaviti davati sve od sebe, svi koji su u tim sustavima, da tako i ostane.
-Epidemiološka situacija u školama je dobra. Ima određenih razreda u samoizolaciji zbog kontakata. Oni koji su zaraženi nisu se zarazili u školama. Širenja u školama nema jer se može pravovremeno intervenirati i sve mjere se provode.Posljednja informacija je da je deset osoba u hospitalizirano – zaključila je.

ak/sjever.hr

16.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.