Now Reading:
Ravnateljica međimurskog ZZJZ-a: „Trenutačna epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna, mogli bi reći i da je ozbiljna”
Full Article 5 minutes read

Ravnateljica međimurskog ZZJZ-a: „Trenutačna epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna, mogli bi reći i da je ozbiljna”

Epidemiološka situacija na području Međimurske županije bila je tema konferencije za novinare koju je u Čakovcu sazvao Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

-I u našoj županiji se, nakon što smo dugo vremena bili i više nego izvrsni, situacija pokvarila, dobrim dijelom čak jedan događaj može učiniti vrlo lošu epidemiološku sliku – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec.
-Od više od 8 tisuća testiranih mi ipak imamo do danas oboljelih 3,5 posto što znači da radimo veliki broj testiranja koji tada nosi i veći broj oboljelih – rekoa je Grivec.
Zahvalio je građanima koji se pridržavaju mjera te pozvao sve da i dalje štite sebe i svoje najbliže
-Međimurke i Međimurci, držimo se mjera. Znamo da nije lako, ali činjenica je da s ovim nesretnim virusom, dok se ne nađe lijek, moramo živjeti, moramo se prilagođavati – poručio je načelnik Stožera.

Marina Payerl Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije epidemiološku je situaciju u Međimurju nazvala ozbiljnom
-Unatoč svim naporima zdravstvenih službi, ali i drugih suradnih struka u kontroli epidemije, trenutačna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji nije povoljna, mogli bi reći i da je ozbiljna. S današnjim danom utvrđena je 301 osoba kod koje je dokazan Sars-Cov-2 virus, što do sada predstavlja najveću sedmodnevnu kumulativnu incidenciju koja iznosi za Međimurje 91,9 na 100 tisuća stanovnika. Trenutno u Hrvatskoj ona iznosi 68 na 100 tisuća stanovnika. Do sada je uzeto preko 8 tisuća uzoraka, aktivnih imamo 120 slučajeva, a u samoizolaciji je 727 osoba. Od početka epidemije do kolovoza bilježili smo svega 13 pozitivnih bolesnika u Međimurju, a u posljednja dva mjeseca registrirano je 280 novih pozitivnih osoba. To ej dokaz lokalne transmisije među stanovnicima županije, a jedan od razloga povećanja broja pozitivnih je ulazak virusa u neka poduzeća, firme, škole i neke druge ustanove – kazala je Payerl Pal i dodala:
-Većina pozitivnih osoba je asimptomatska ili s blagom kliničkom slikom, dok su hospitalizirane osobe s težim kliničkim slikama, najčešće upalom pluća. Pozitivno je i što nema prodora virusa niti u zdravstveni sustav niti u domove za starije i nemoćne osobe i cilj nam je zadržati takvo stanje.

Tomislav Novinščak, ravntalje Županijske bolnice Čakovec, kazao je da je u bolnici trenutno hospitalizirano 12 pacijenata.
-Od toga su dvije pacijentice vrlo visoke životne dobi, 87 i 93 godine. Nekoliko pacijenata je visokorizično, s dijabetesom, hipertenzijom, isto tako starije životne dobi između 73 i 77 godina. Županijska bolnica Čakovec je pripremila i povećala svoje prostorne kapacitete. Također smo i zaposlili nove djelatnike i ovaj tjedan zapošljavamo novo medicinsko osoblje, upravo kako bi omogućili s jedne strane, nesmetano odvijanje redovnih funkcija, ali i organiziranje ovako povećanog kapaciteta zbrinjavanja naših izoliranih pacijenata s covid-19 – kazao je Novinščak dodavši da su razmišljali i o tome što će biti kad dođu snijeg, poledica, led.
-Naše razmišljanje je bilo da nije moguće održati ovakav način rada trijažnog punkta pacijenata i pratnje u tim šatorima i kontejnerima i radi toga smo pri kraju izvođenja rekonstrukcije suterena. Omogućit ćemo svim našim korisnicima jedan prostor koji koliko-toliko, u ovim okolnostima, nudi nekakvu mogućnost u suhome, sklonjeno od kiše, vjetra i zimskih uvjeta i to će biti organizirano u suterenu naše bolnice – rekao je ravnatelj ŽBČ.

Sonja Tošić Grlač, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb naglasila je da je Međimurje vjerojatno jedina županija koja nema prodor virusa u domove za starije i nemoćne osobe te pozvala sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera i uputa stožera.
-S jedne strane imamo ugrozu virusa, s druge strane puno negodovanja vezano uz kvalitetu života u tim domovima. Molim sve, pogotovo članove obitelji, da budu strpljivi, a one koji organiziraju život u domu da se potrude da se starije osobe što bolje osjećaju, ako su posjeti zabranjeni – poručila je.

Novinarima se obratio i župan Matija Posavec.
-Gledamo li dinamiku obolijevanja, mi smo u razdoblju od ožujka do lipnja imali ukupno 12 oboljelih osoba. Od 27. lipnja do 24. srpnja nismo imali niti jedan slučaj obolijevanja, 24. srpnja imali smo jednu oboljelu osobu, u periodu od 10. do 20. kolovoza zabilježili smo 26 oboljelih i onda smo do današnjeg dana došli do brojki na kojima jesmo. U protekla 24 sata obavljeno je 180 testiranja i jedan je pozitivan nalaz, 47 je negativnih nalaza, i 132 testa su u obradi – rekao je župan te, između ostalog, dodao:
-U Međimurju je ukupno trenutno aktivnih slučajeva u odnosu na RH 3,9 posto, dok je ukupan broj oboljelih osoba, što se Međimurja tiče, 1,45 posto i postotak aktivnih slučajeva s današnjim danom u odnosu na broj stanovnika je 0,26 posto. Kad pratimo situaciju u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, pogotovo oko Bavarske, tamo su brojke takve kave jesu i vidite taj porast i kod nas, ali i porast u županijama kontinentalne Hrvatske koje graniče sa Slovenijom i gravitiraju prema Austriji su više-manje županije koje bilježe porast.

Župan Posavec je za kraj poručio:
-Ključni su strpljivost, disciplina, solidarnost, razumijevanje – to je ono što nam ovoga trenutka treba, kako bi sveli ovu broju u granice normalnoga.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

12.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.