Now Reading:
Hrvatska i slovenska policija u Donjoj Voći: Odlična prekogranična suradnja
Full Article 4 minutes read

Hrvatska i slovenska policija u Donjoj Voći: Odlična prekogranična suradnja

Državni tajnici Hrvatske i Slovenije u petak su s predstavnicima Donje Voće razgovarali o razvoju infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća te o važnosti te infrastrukture i za nadzor državne granice.

Riječ je o projektu Izgradnja mreže sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima, a na sastanku u Gornjoj Voći upriličena je i prezentacija sinergije Projekta sa zahtjevima policija dviju država u funkciji sigurnosti granice te sprečavanja ilegalnih prelazaka.

Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća vrijedan je 64.570.269,81 kuna, a njime se u šest općina – Donju Voću, Klenovnik, Maruševec, Cesticu, Vinicu i Petrijanec te grad Lepoglavu, uvodi i svakoj kući omogućava pristup širokopojasnom internetu, pojasnio je načelnik Donje Voće Krunoslav Jurgec.
-Obzirom na višedimenzionalnost tog projekta u gospodarstvu, infrastrukturalnom komunalnom opremanju i u turističko-kulturnom, dio tog projekta odnosi se direktno na sigurnost kako unutar granica naših općina odnosno naše domovine, tako i na vanjskim granicama. Prodiskutirali smo o mogućnostima sinergije ovog projekta u ovoj fazi kada smo u dizajniranju i projektiranju samog sustava, gdje ćemo onda zajedno s našim partnerima pokazati sposobnost tog sustava da na više razina služi našim građanima. Ovdje je dokaz da ulaganje u ovaj kraj, podsjetit ću da smo mi najnerazvijenija općina Varaždinske županije, ulaganjem novaca iz Europske unije, ulaganjem novaca Vlade RH, našom inicijativom i našim programima, uz podršku partnera – ministarstava unutarnjih poslova obiju država, dajemo dodanu vrijednost ovom projektu – rekao je Jurgec.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras istaknula je da MUP daje punu podršku svemu što lokalna zajednica ovog kraja Hrvatske radi kako bi se ulagalo u potrebnu infrastrukturu koja je u dobroj mjeri potrebna zbog daljnjeg gospodarskog, kulturnog i turističkog razvoja.
-Da kroz uspostavu širokopojasne infrastrukture doprinesemo boljoj suradnji naših ministarstava i policija u ovom dijelu Hrvatske. Govorili smo o važnosti ove infrastrukture i za nadzor granica, ali i za kontrolu nezakonitih migracija i za sve oblike prekograničnog kriminala, koja se boljom suradnjom naših policija i kroz upotrebu suvremene tehnologije, koja će im biti na raspolaganju, može na boji način suzbijati. Naša je nada da ćemo na ovaj način opremiti sve dijelove Hrvatske, posebno druge dijelove granice – kazala je Gras i zaključila:
-Nadam se da ćemo nastaviti razgovore o daljnjem napretku Hrvatske kada je riječ o članstvu u šengenskom području, kao i o svim novim informacijskim sustavima koje ćemo uskoro imati na raspolaganju, a koji će dalje doprinositi boljoj suradnji naših policija i ministarstava.

Slovenski državni tajnik Franc Kangler je naglasio:
-Ovo je na priznanje općini i ljudima ovdje da jedna tako mala općina može dobiti 9 milijuna eura za ovako velik projekt sa svojim partnerima. Veselimo se što se misli i na nas Slovence ovdje na granici, da možemo naći pozitivnu sinergiju čiji će rezultat biti da ljudi budu sigurni. Moramo spriječiti ilegalne migracije i kriminal koji je posljedica ilegalnih migracija. Zato je ovakav projekt dobar za policiju i na slovenskoj i na hrvatskoj strani. Znam da nije lako doći do europskog novca, treba puno papira, i znam kako radi administracija u Briselu. Ali administracija u Briselu, i u Hrvatskoj, prepoznala je vaš projekt kao vrlo dobar.

Kangler je istaknuo da je sastanku zaključeno da hrvatska i slovenska policija i granična policija dobro surađuju.
-Imaju vrlo dobar rezultat pri otkrivanju kriminala zbog razmjene informacija između policija. Nadam se da će Europa vidjeti da Hrvatska ozbiljno misli u Šengen i da što prije EK prepozna da treba Hrvatsku staviti u Šengen. Sloveija podržava Hrvatsku, ako će sve mjere biti poduzete, i ne vidim nikakve probleme za ulazak Hrvatske u Šengen. Želimo zajedno biti uspješni na granicama. Mi smo sada granica za cijelu Europu. Što se prije ta granica pomakne, to bolje za nas i vas – kazao je.

foto: s.kalajdžija

ak/sjever.hr

09.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.