Now Reading:
USKORO NOVE MJERE Obavezne maske u zatvorenom, ograničit će se okupljanja. Karantena i lockdown?
Full Article 2 minutes read

USKORO NOVE MJERE Obavezne maske u zatvorenom, ograničit će se okupljanja. Karantena i lockdown?

Zbog velikog rasta broja novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, danas je u Vladi održan sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem.

Teme sastanka bile su aktualna epidemiološka situacija i buduće aktivnosti i mjere.
S Plenkovićem su na sastanku bili Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš te ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, piše Index.

-U zadnjih tjedan dana intenzivno razgovaramo s partnerima o uvođenju novih mjera. One nisu danas niti će od sutra biti na snazi, želimo ih dogovoriti sa svim partnerima, a sasvim sigurno je da ćemo uvoditi obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i u dijelu otvorenih. Razmišljamo o ograničavanju javnih okupljanja za sva ona okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Razmišlja se i o češćim i strožim kontrolama provođenja odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite – rekao je Capak.

Upitan kad će doći do uvođenja novih mjera, Capak je rekao da će do kraja vikenda napraviti nove preporuke i nove odluke te da će dotad završiti i sve pregovore s partnerima.
-Početkom sljedećeg tjedna će uslijediti donošenje novih mjera – rekao je.

Na upit ima li smisla svakodnevno izvještavanje o zaraženima Beroš kaže da je to dobar indikator o kretanju brojki.
-Ukoliko se neodgovorno ponašamo, virus će se širiti. Jedna osoba može zaraziti mnoge druge, to smo naglašavali od početka. Pridržavanje mjera je jedini način da spriječimo eksponencijalni rast – rekao je Beroš, a prenosi Index.

-Sve mjere koje će eventualno stupiti na snagu moraju se nadovezivati na ove najjednostavnije, a ujedno najučinkovitije mjere, a one su čuvanje distance, izbjegavanje fizičkog kontakta i nošenje maski. Odgovorno ponašanje svih nas je ključ uspjeha – rekao je Beroš, a Capak je na novinarsko pitanje hoće li biti novog zatvaranja odgovorio da će učiniti sve da se ono izbjegne.

-Mi ćemo učiniti sve da izbjegnemo karantenu i lockdown. Nikad ne reci nikad, ali napravit ćemo sve da se život nastavi u epidemiološkim okvirima – rekao je Capak.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/index.hr

08.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.