Now Reading:
„Garantirano z Varaždinske županije“ u metropoli – Čačić: „Fantastični su naši proizvodi i svatko tko ih želi kušati je dobrodošao!”
Full Article 4 minutes read

„Garantirano z Varaždinske županije“ u metropoli – Čačić: „Fantastični su naši proizvodi i svatko tko ih želi kušati je dobrodošao!”

Ovog je petka i subote središte hrvatske metropole u znaku Varaždinske županije, najstarije hrvatske županije koja se građanima glavnog grada i njihovim gostima predstavlja već dobro poznatom manifestacijom „Garantirano z Varaždinske županije“.

U dva će dana više od šezdeset OPG-ova, obrtnika, domaćih radinosti, tvrtki i pojedinaca posjetiteljima ponuditi najbolje s područja Varaždinske županije, a sve s ciljem promocije izvornih proizvoda varaždinskog kraja.

-Ako se igdje u Hrvatskoj svaka od naših županija treba predstaviti, to je Zagreb, centar zemlje sa svojih 800 tisuća stanovnika. To je najbolja točka i gospodarski, ali i za predstavljanje naše tradicije i najboljih enoloških i gastronomskih delicija – rekao je prilikom obilaska manifestacije župan Radimir Čačić.

To je treća godina kako se Varaždinska županija predstavlja Zagrepčankama, Zagrepčanima i njihovim gostima.
-Na žalost, propustili smo one godine prije, ali bolje ikad, nego nikad. Fantastični su i poznati naši proizvodi: varaždinsko kiselo zelje zaštićeno na europskoj razini, naravno i sarma od tog zelja, a vidim da je jednoglasni stav da je fantastična. Tu je i bučino ulje, naše odlično vino koje će se ovdje danas i sutra kušati, ali tu su i svi ostali proizvodi, kao što su suveniri, rukotvorine, poznati jastuci od heljde koje osobno upotrebljavam i jako su zdravi i kvalitetni. Sve je to popraćeno prisustvom naših Husara i svatko tko želi i misli da je vrijedno probati tradicionalne proizvode varaždinskog kraja je pozvan i dobrodošao – istaknuo je župan.

U Zagrebu je danas 55 izlagača, a sutra će ih biti još više, najavila je saborska zastupnica Natalija Martinčević.
-Naše autohtone proizvode promoviramo i plasiramo i na najvećem tržištu koje trenutno u Hrvatskoj imamo, a to je tržište grada Zagreba. Mi smo napravili doista velik iskorak u brendiranju naših proizvoda. Ove godine naše bučino ulje dobilo je zlato na najprestižnijem natjecanju hrane u svijetu u Briselu, a isto tako i na najpoznatijoj i najpriznatijoj Međunarodnoj izložbi vina dobili smo čak 22 medalje, što Varaždinsku županiju svrstava odmah uz bok istarskoj koja je najbolja u Hrvatskoj. Isto tako, cijeli niz proizvoda kao što su domaći štrukli i mlinci, heljda, ono što se danas sve više traži na tržištu, zdrava hrana od domaćih proizvođača, ono je što Varaždinska županija nudi i zbog toga se još jednom predstavljamo u Zagrebu -naglasila je Martinčević.

Dodala je kako su u Varaždinskoj županiji iznimno zadovoljni i turističkim rezultatima.
-U mandatu župana Čačića dostigli smo porast broja noćenja od 20 posto u 2018. godini, u 2019. porast od 10 posto, a ono što ej posebno zanimljivo u ovoj tzv. korona godini, mi smo u našim Kućama za odmor s pričom na 95 posto noćenja od prošle godine. Dakle, ostvarit ćemo rast jer su te Kuće sad najinteresantnije zbog svog položaja, izolirane su na našim brežuljcima i šumama i ne dovodimo ljude u ni jednu vrstu ugroze. To je dobro i na tome radimo i dalje, ali ono što nije dobro je da nas Ministarstvo turizma i HTZ ne prepoznaju, ne samo nas, već općenito turizam Sjevera. Forsira se more, forsira se Zagreb, zbog političkih razloga kontinuirano se forsira Slavonija i mi na sjeveru jednostavno se ne pokazujemo dovoljno i ne možemo si pomoći. U cijelom svom mandatu ministar turizma nije ni jednom došao u posjet Varaždinskoj županiji. To dovoljno pokazuje koliko nas Ministarstvo turizma ne prepoznaje i očekujem od ove Vlade i ministrice turizma da to promijene – poručila je Martinčević.

Varaždinske je opgovce, obrtnike i ostale sudionike sajma obišao i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je, zadovoljan viđenim, izjavio:
-Danas je zaista lijepo, ugodno, primamljivo ovdje u Zagrebu, a i inače volim obići sajmove i izložbe naših OPG-ovaca ili udruga. Uvijek se nešto novo čuje u razgovoru s tim vrijednim ljudima i bitno je i dalje podržavati ih. Čestitam svim izlagačima i vjerujem da će na originalan način predstaviti našu županiju.

Na štandovima se, uz već spomenute proizvode, mogu kušati i kupiti medena rakija, voćne rakije, domaće voće i povrće, sirevi, domaća tjestenina, u ponudi će biti i craft pivo, dok će Varaždinske dizajnerice predstaviti svoje najnovije kolekcije.
Već tradicionalno, građani mogu i danas i sutra probati i najbolju sarmu, spravljenu od izvornog Varaždinskog zelja.

Manifestacija će ostati otvorena danas do 19 sati, a varaždinski će se proizvodi u Zagrebu moći kušati i kupiti i sutra i to od 9 do 19 sati.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

02.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.