Now Reading:
Nakon tragedije u čakovečkoj bolnici – medicinske sestre ne rade, policija i državno odvjetništvo u bolnici
Full Article 2 minutes read

Nakon tragedije u čakovečkoj bolnici – medicinske sestre ne rade, policija i državno odvjetništvo u bolnici

Nakon što je u Županijskoj bolnici Čakovec greškom pri terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, događaj je komentirala predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec dr. sc. Sonja Tošić-Grlač.

Prema dosad dostupnim informacijama pacijentu je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka. Uputivši još jednom izraze duboke sućuti obitelji preminulog, komentirala je kako je dezinficijens mogao završiti u žili pacijenta.

– Dezinficijens je sredstvo koje je uobičajeno u bolnici, nalazi se na kolicima medicinskih sestara i greška je moguća. Greška se ovaj put na žalost svih nas dogodila – rekla je i dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj ne rade i do daljnjeg neće raditi.

– Događaj je bio u utorak navečer, bolnica je obavijestila obitelj. Ravnatelj i uprava razgovarali su sa svim sudionicima, ujutro je pozvana obitelj i razgovaralo se s obitelji, profesionalno i transparentno smo javnost obavijestili, tako i radimo – kazala je Tošić-Grlač.

Sonja Tošić Grlač

Dodala je da su policija i državno odvjetništvo bili u bolnici i da istražuju događaj.

– Sad će se sastati povjerenstvo u bolnici, interna komisija koja će ispitati sve izjave koje su dali zaposlenici uključeni u slučaj. Danas će biti mišljenje komisije, ako ne danas sutra. Na osnovu tog mišljenja ili čak mimo njega ministar Beroš šalje inspekciju Ministarstva zdravstva. Nakon tih mišljenja, vidjet ćemo kakav je nalaz. Neovisno o tome, institucije, policija, državno odvjetništvo, rade paralelno svoj posao – rekla je predsjednica Upravnog vijeća čakovečke bolnice.

Dodala je da su nakon događaja svi reagirali po proceduri.

– Obitelj je obavještena, složilo se povjerenstvo, svi uključeni jučer do 3 sata slali su pisane izjave. To se sad analizira. Postupak je po pravilu struke proveden u potpunosti i transparentno, profesionalno – izjavila je te najavila daljnji postupak.

– Tijekom današnjeg dana, navečer ili u kasno poslijepodne znat ćemo da li je interna komisija napisala svoje mišljenje ili im treba još vremena i da li je došla inspekcija Ministarstva – rekla je Tošić-Grlač.

n.kalajdzija/sjever.hr 01.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.