Now Reading:
JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ Virtualno prošećite Pavlinskim samostanom i razgledajte više od 250 čipki
Full Article 2 minutes read

JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ Virtualno prošećite Pavlinskim samostanom i razgledajte više od 250 čipki

Kako bi se nastavila tradicija i kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke, a zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u virtualnom obliku. U zgradi Pavlinskog samostana iz 14. stoljeća postavljen je 24. Međunarodni festival čipke, velika izložba lepoglavske čipke.

Izloženo je više 250 predmeta koji su prikupljeni tijekom svih godina održavanja festivala, a koji uključuju 80 različitih samostalnih čipki. Neke od zanimljivosti festivala su čipke herbariji, nacionalni hrvatski cvijet iris kao višebojna čipka, čipka – Hrvatske sa stilizacijom EU zastave, čipke na haljinama, pavlinskoj halji i povijesnim kostimima te uokvirena čipka koja je bila u Hrvatskoj kući za vrijeme XXVI. Olimpijskih igara 1996. godine u Atlanti. Izloženi su i eksponati ovogodišnje zemlje partnera Bugarske.

Jeste li znali?
Lepoglavska čipka je vrsta čipke na batiće.
Za izradu čipke koristi se veoma tanak pamučni ili laneni konac.
Lepoglavska čipka sadrži stilizirane oblike flore, faune, barokne i geometrijske motive.
Za izradu tijare od čipke potrebno je 300 sati rada.

Do 23. rujna, stranica je pregledana više od 5.000 puta, a festivalom je virtualno prošetalo više od 700 posjetitelja, od kojih je zabilježen značajan posjet iz stranih zemalja koje njeguju tradiciju čipkarstva – Bugarske, Španjolske i Poljske.

Prijatelji festivala – inozemni izlagači dostavili su svoje video uratke prezentacija čipki koje su planirali predstaviti u Lepoglavi, pa će se tako publika može pogledati kratke filmove 14 inozemnih izlagača i šest hrvatskih čipkarskih centara.

Virtualna šetnja, filmovi i sve informacije o festivalu dostupne su na:
web stranici
Facebook stranici

Festival traje do 30. rujna 2020., a svi koji se nađu u Lepoglavi mogu ga razgledati i uživo svake subote i nedjelje od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

www.sjever.hr

27.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.