Now Reading:
Počinje jesen, s njom i kišno razdoblje – evo kad se očekuju prve kiše
Full Article 2 minutes read

Počinje jesen, s njom i kišno razdoblje – evo kad se očekuju prve kiše

Prvi dan jeseni koja po astronomskim izračunima počinje danas u 15,30 sati, bit će kišovitije i vjetrovitije nego u posljednjim ljetnim danima, osobito na Jadranu i uz njega, gdje će biti čestih i obilnih pljuskova i grmljavine, te umjerenog i jakog juga, gdjekad i jačeg pa je moguće poplavljivanje nekih riva. Pritom će se do vikenda zadržati razmjerno toplo, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Najavio je to glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, a mi smo informacije o vremenskim prilikama odlučili provjeriti i na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda. Evo što nas očekuje:

Hrvatska danas

Na Jadranu i u predjelima uz njega promjenljivo oblačno mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, a lokalno može biti i obilnije oborine. Poslijepodne i navečer kiša ponegdje i u središnjim predjelima, dok će u Slavoniji biti najsunčanije i uglavnom suho.
Vjetar na kopnu uglavnom slab, samo u istočnoj Hrvatskoj povremeno umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15, na obali i otocima od 18 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 27 °C.

Vrijeme narednih dana

U narednim će danima u unutrašnjosti biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimične kiše ili pljuskova s grmljavinom bit će ponajprije u gorskim predjelima i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će osobito u petak biti i obilne oborine.
Na Jadranu nestabilno, s čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti i izraženiji, osobito u petak. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar, koji će u petak ponegdje biti i olujni.
Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 ili 25 °C.

Biometeorološka prognoza za utorak

Razmjerno povoljne biometeorološke prilike će prevladavati u istočnoj Hrvatskoj. U ostalim hrvatskim područjima pretežno će biti biometeorološki razmjerno nepovoljno. Kod kroničnih bolesnika mogle bi se pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti. Nesanica, glavobolja, lošije raspoloženje i razdražljivost mogući su kod meteoropata.

ak/sjever.hr/dhmz

22.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.