Now Reading:
Dan branitelja grada Novog Marofa: Važno je prisjetiti se slavnih dana i žrtve naših branitelja
Full Article 2 minutes read

Dan branitelja grada Novog Marofa: Važno je prisjetiti se slavnih dana i žrtve naših branitelja

Ove godine skromnije zbog epidemije koronavirusa, branitelji grada Novog Marofa s predstavnicima gradske vlasti u ponedjeljak su polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili 19. rujna, Dan branitelja grada Novog Marofa.

Dan branitelja grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg – Banjščina.

Nakon što su branitelji, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradske vlasti i policije upalili svijeće, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je da se tradicionalno obilježavaju važni datumi iz novije hrvatske povijesti, uz odavanje počasti poginulim braniteljima, a od 2018. godine to se čini i 19. rujna koji je proglašen Danom branitelja grada Novog Marofa.

– To je datum kad su s područja bivše Općine Novi Marof pripadnici 3. bojne 104. brigade oslobodili Banjščinu i samim time na neki način učinili preokret jer Banjščina je bila jedno od najvećih skladišta u Hrvatskoj. 22. rujna ćemo proslaviti i Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županija i naravno da su to događaji koji su u materijalnom smislu itekako promijenili tijek rata. Daleko više naoružanja nego smo imali dobilo se tim oslobađanjima. U tome su sudjelovali svi pripadnici 3. bojne i ovo je važan trenutak da se prisjetimo svih naših branitelja. Prije tri godine Grad Novi Marof prihvatio je moj i prijedlog naših udruga da to slavimo i da se na taj dan prisjećamo svih branitelja koji su poginuli, dali žrtvu u Domovinskom ratu – istaknuo je Jenkač.

Miro Sabolić, predsjednik novomarofskog ogranka UDVDR-a, naglasio je da su emocije uvijek tu kad se prisjećamo slavnih dana koje su prolazili kao pripadnici raznih postrojbi.

– S novomarofskog područja to je bila 104. brigada 3. bojna, bilo je pripadnika specijalne policije, u 7. gardijskoj brigadi Puma, u 1. brigadi Tigrovi… Prigodom svake obljetnice vrlo emotivno to doživljavamo, pogotovo kad se okupimo u ovako lijepom broju, pa se kroz razgovor prisjetimo ratnih dana. Zahvaljujući podršci Grada, prije svega gradonačelnika Siniše Jenkača koji daje veliku podršku kroz čitavu godinu radu Udruge veterana, ali i kroz Udrugu ratnih vojnih invalida, obilježavamo sve značajne datume, obljetnice, pogibije – kazao je Sabolić.

Sudionici obilježavanja Dana branitelja grada Novog Marofa poginulih branitelja prisjetili su se zajedničkom molitvom koju je predvodio fra Zlatko Vlahek.

sjever.hr 22.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.