Now Reading:
Ministar Ćorić o neradnoj nedjelji: „Želimo našim radnicama i radnicima, posebice u trgovini, omogućiti nedjelju kao dan koji će provesti sa svojim obiteljima”
Full Article 2 minutes read

Ministar Ćorić o neradnoj nedjelji: „Želimo našim radnicama i radnicima, posebice u trgovini, omogućiti nedjelju kao dan koji će provesti sa svojim obiteljima”

Iako se već dulje vrijeme u javnosti raspravlja o neradnim nedjeljama za zaposlene u trgovinama, ova se tema posebno aktualizirala posljednjih mjeseci, a prema svemu sudeći, hrvatska vlada sve je bliže zabrani rada nedjeljom, barem djelomično.

O tome je danas u Čakovcu govorio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je najavio da će vrlo skoro doći do usuglašavanja sa sindikatima i poslodavcima, odnosno sa svim socijalnim partnerima.

-Jutros smo kolega Aladrović i ja održali sastanak s predstavnicima Samostalnih sindikata Hrvatske, gospodinom Novoselom i njegovim suradnicima, međutim taj smo sastanak doživjeli prije svega kao konzultativni. Ono što će uslijediti je osnivanje radne skupine koja će uključiti s jedne strane predstavnike sindikata, s druge strane poslodavaca, naravno HGK, HUP-a i nadležnog ministarstva. Ta radna skupina će raditi na prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojim je regulirano i pitanje rada nedjeljom – rekao je Ćorić i nastavio:
-Ono što možete očekivati je da u sljedećih nekoliko mjeseci taj prijedlog i dovršimo i on će onda ići pred Hrvatski sabor. Činjenica da je pokušaj reguliranja rada nedjeljom neuspješno završio u nekoliko navrata, u dva navrata je pao na Ustavnom sudu, nešto je što nas poziva na dodatni oprez i upravo zbog toga izradi ovog prijedloga pristupit ćemo tako da ćemo se konzultirati s najširom javnošću s jedne strane, ali isto tako i detektirati praksu u drugim zemljama.

Ministar je podsjetio da je dio zemalja EU rad nedjeljom potpuno zabranio, a dio je dopustio upravo po ovom modelu o kojem se govori u Hrvatskoj. Naime, zasad se ne zna hoće li Vlada ostati kod prijedloga o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedjelje biti, ili će se prijedlog modificirati
-Mi želimo nedjelju omogućiti našim radnicama i radnicima, posebice u trgovini, kao dan koji će provesti sa svojim obiteljima, odnosno na onaj način na koji oni to žele – kazao je Ćorić dodavši da je siguran da se po ovom pitanju može postići određeni kompromis između sindikata i poslodavaca.

ak/sjever.hr

21.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.