Now Reading:
Mađarski veleposlanik u Varaždinskoj županiji – Čačić: „I na gospodarskom polju postoji prostor za suradnju, a na turističkom stvari uopće nisu upitne”
Full Article 3 minutes read

Mađarski veleposlanik u Varaždinskoj županiji – Čačić: „I na gospodarskom polju postoji prostor za suradnju, a na turističkom stvari uopće nisu upitne”

U nastupni posjet Varaždinskoj županiji danas je stigao veleposlanik Republike Mađarske NJ.E. dr. Csabo Demcsák, a u Županijskoj ga je palači ugostio župan Radimir Čačić sa suradnicima.

Kako je istaknuo župan, Demcsák je novi u Hrvatskoj, ali je dobro upoznat s ekonomskom i političkom situacijom.

-Naš je gost i do sada obnašao visoke funkcije, bio je i šef Ureda premijera, dakle visoko je pozicioniran. Naglasio je, s čime smo se svi složili, da je sad, kad se definira novih sedam godina briselskog budžeta, trenutak da se postave temelji za snažnu suradnju. Nažalost, Varaždinska županija u prošlom razdoblju, za razliku od naših susjeda, u vrijeme kad je bilo moguće snažno koristiti Interreg nije to dovoljno koristila, što ćemo ispraviti – istaknuo je Čačić.

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjoj, a posebice o budućoj suradnji dviju susjednih zemalja.
-Na gospodarskom polju, nesumnjivo zbog naše blizine, a i dobrih odnosa, postoji prostor za suradnju i između privrednih subjekata, a na turističkom stvari uopće nisu upitne. Za kontinentalni turizam, potpuno je jasno da posebno za azijska tržišta, to jesmo li mi u Zali, na Balatonu, Čakovcu ili Varaždinu, nitko od ljudi koji dođu iz nekog od milijunskih kineskih ili korejskih gradova niti ne primjećuje. Naravno, oni žele upoznati povijest i kulturu, ali te distance su potpuno beznačajne i zajednička je ponuda itekako moguća, posebice ponuda terma, odnosno toplica. Mađari su po tome jako poznati, nisu ni Slovenci loši, dobri su i Austrijanci, a mi imamo najveće hrvatske i 2000 godina stare Varaždinske Toplice koje upravo snažno renoviramo i završavamo taj projekt – zaključio je župan Čačić.

Uz veleposlanika, prijemu su nazočili Zsófia Gyöngyös i Tamás Bakó, savjetnik za ekonomske odnose te zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te zamjenica pročelnika za gospodarstvo i europske poslove Larisa Križan Breljak.

Župan Čačić je veleposlanika i njegovu pratnju upoznao s bogatom poviješću Varaždinske županije, a nakon toga je uglednim gostima prikazan prigodni film o svim realiziranim županijskim projektima na području obrazovanja, zdravstva, energetike i turizma.

Inače, veleposlanik NJ.E. Csaba Demcsák predao je vjerodajnice Predsjedniku Republike Hrvatske u lipnju ove godine tako da ovu dužnost obnaša nekoliko mjeseci i Varaždinska županija mu je među prvim županijama koje je posjetio.

ak/sjever.hr

15.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.