Now Reading:
U petak započinje 24. Međunarodni festival čipke: evo što nas sve očekuje
Full Article 3 minutes read

U petak započinje 24. Međunarodni festival čipke: evo što nas sve očekuje

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se u virtualnom obliku, a uoči samog otvorenja koje je predviđeno 11. rujna, održana je konferencija za medije.

– Ove godine smo festival definirali malo drugačije. Organiziramo ga prije svega kao virtualni međunarodni festival čipke. Preko interneta i društvenih mreža organizirali smo predstavljanje svih ovih prekrasnih čipaka koje smo pokazali na našem festivalu. Dobili smo 20 video isječaka naših partnera koji su trebali biti na ovom festivalu, tako da imamo 14 video isječaka naših prijatelja iz inozemstva i pest iz naših čipkarskih središta u Hrvatskoj. U njima su čestitke povodom festivala, znakovi potpore jer mi smo velika čipkarska obitelj. I pokazuju sve ono što bi inače mogli vidjeti na ovom našem festivalu. I dalje će biti mogućnost razgledavanja svih ovih izložbi i to u skladu sa svim naputcima nacionalnog Stožera civilne zaštite vezano uz koornavirus. Razgledavanje izložbi je subotom i nedjeljom do kraja mjeseca – rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Ovogodišnje virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke trajat će najduže do sada, od 11. do 30. rujna 2020. Direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak dodala je kako će se na izložbama moći vidjeti sve ono što su skupljali tijekom 23 godine festivala čipke.

– Bilo je tu haljina, nakita, keramike, šatora od čipke. Probali smo složiti tako da se ta čipka, osim kao tabletić ili čipka na zidu, pokuša aplicirati na neke druge predmete, odjevne, nakit koji je uvijek bio interesantan ili na nekakve čipkarske instalacije, šator ili uporabni predmeti od čipke. Vrijedno smo to skupljali ovih godina. I ove godine smo prvi puta, zahvaljujući koronavirusu dobili mogućnost da to sve pokažemo u ovom našem predivnom samostanu. Svake godine imamo više od deset zemalja iz Europe i prošle godine iz svijeta, imamo naše čipkarske centre, i onda kao dobri domaćini dajemo prostor njima pa se svedemo u manje okvire. Ali ove godine je cijeli samostan samo naš – rekla je direktorica dodavši kako se nada da će posjetitelji uživati u izložbama.

Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke, predstavila je što su pripremile za ovogodišnju izložbu.

– Naša se izložba sastoji od čipki koje stvarno naše čipkarice koje su radile protekla 24 festivala čipku, mogu sada vidjeti svoje radove. Možda su neke od njih zaboravile koje su sve čipke na tim festivalima radile, primjerice zaštićene biljke Ivančice i Ravne Gore u čipkama, a napravile su i hrvatski nacionalni cvijet peruniku. Sve te čipke su izložene, mogu se razgledati, a uz to imamo različite instalacije, poput odjevnih predmeta – istaknula je.

Input your search keywords and press Enter.