Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dala 300.000 kuna za sanaciju štete na sakralnim objektima zbog potresa
Full Article 6 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dala 300.000 kuna za sanaciju štete na sakralnim objektima zbog potresa

U Gornjoj Stubici danas su predani ugovori za hitnu sanaciju štete prouzročene potresom na nepokretnim kulturnim dobrima – sakralnim objektima na području Krapinsko-zagorske županije.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec uvodno je napomenula da su štete uzrokovane potresom, u kojem je stradala i ta županija, velike na stambenim, gospodarskim, ali i na objektima kulturne baštine.

– Radi intenziteta posljedica na nepokretnim kulturnim dobrima, na sakralnim, KZŽ je raspodjelom financijskih sredstava u svom proračunu za 2020. godinu iznimno osigurala 300.000 kuna. Na javni poziv pristigle su dvije prijave, župe sv. Andrija apostola iz Laza Bistričkog i župe sv. Jurja mučenika iz Gornje Stubice – rekla je Smičić Slovenec.

Župan Željko Kolar kazao je da je potres 22.3 donio mnogo zla i štete na području županije, pogotovo u općinama Gornja Stubica i Marija Bistrica i gradu Donja Stubica.

– Stoga sam na zahtjev gradonačelnika i načelnika proglasio i elementarnu nepogodu. Imamo 565 prijavljenih objekata za štetu, a prva procijenjena vrijednost je oko 75,5 milijuna kuna. Apsolutno je jasno da je šteta takvih razmjera da pojedinci i institucije ne mogu samo obnoviti objekte i da je šteta ogromna. Dobro je da je danas konačno u Saboru u drugom čitanju Zakon o obnovi gdje će se stvoriti zakonski okvir da bi se mogao formirati fond preko kojeg bi išla kompletna obnova. Naravno, računamo na sredstva iz europskih fondova, ali treba naglasiti da 60 posto tih sredstava treba osigurati Vlada RH, 20 posto Grad Zagreb ili Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija u odnosu na prostor u kojem se objekt nalazi i 20 posto privatna ili pravna osoba. Tu će biti niz olakšavajućih okolnosti gdje će taj pojedinačni udio za obnovu biti manji. Jednostavnom matematikom, mi bismo trebali osigurati 15 milijuna kuna za obnovu. To će bit veliki izazov s obzirom da je u koroni pad gospodarstva, sve više ljudi na Zavodu za zapošljavanje, padaju nam izvorni prihodi. Bit će potrebno sjesti s Vladom i vidjeti kako će pripremiti kompenzacijske mjere. A priprema se i zakon o izmjeni poreza na dohodak gdje se smanjuju stope i to je dodatnih 8 milijuna kuna manje prihoda u proračunu KZŽ – rekao je Kolar.

– A u subotu navečer je stigla i uputa na 70-ak stranica za početak školske godine, u kojoj je javna nabava sve zaštitne opreme za škole – maske, dezinfekcijska sredstva, viziri – dodoatni trošak za KZŽ. Samo za prvi tjedan škole, ako bi uzeli platnene maske, koje smo već nabavili, je trošak za 14 i pol tisuća učenika i 2.100 nastavnika i popratnog osoblja u školama 98 tisuća kuna. Na mjesečnoj razini to je dodatni trošak od 400 tisuća kuna. A zbog epidemioloških uvjeta 11 škola koje su radile u jednoj smjeni idu u dvije smjene. Prijevoz će skočiti za 3 milijuna kuna. Možete stvoriti sliku kakva izazovna vremena nas očekuju. Na kraju na suradnji moram pohvaliti stožere civilne zaštite na ovom području koji su nakon potresa promptno reagirali i prvi pružili pomoć ljudima, pogotovo onima koji su morali napustiti svoje domove. A imamo 40 obitelji u privremenom smještaju – dodao je župan.

– Gornja Stubica je, kao lokalna samouprava unutar KZŽ, najviše stradala u tom potresu. Pored sakralnih, imamo evidentirano još oko 300 objekata koje treba djelomično ili u potpunosti sanirati. Naravno, čekamo taj Zakon o obnovi da konačno i građani Gornje Stubice i KZŽ krenu na sličan način sanirati svoje domove – izjavio je Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica.

Upravitelj župe sv. Jurja mučenika Gornja Stubica Nikola Jurković zahvalio je županu Kolaru na ovoj pomoći.

– U srpnju ove godine počeli smo s prvom fazom obnove. Sve ove mjesece liturgiju, nedjeljnu svetu misu imamo na otvorenom prostoru i Bogu hvala na lijepom vremenu. Vjerujem da će se radovi nastaviti intenzitetom koji je već sada u punom jeku, da do pred kraj ove građanske godine se ponovno vratimo u objekt naše župne crkve, kako bismo mogli nesmetano obavljati sve naše stvari koje su nam potrebne. Ove godine 20. srpnja postavljena je skela unutar župne crkve sv. Jurja. Oštećenja su vrlo velika jer su popucali glavni svodovi u župnoj crkvi i trebalo je prvo napraviti dobru analizu u suradnji s Konzervatorskim zavodom. Prvotni iznos koji je trenutno aktualan je 600 tisuća kuna i u tom smjeru naravno da će ova pomoć KZŽ vrlo dobro doći, ali to nije završni iznos jer svakim danom kako se otvaraju pojedini dijelovi crkve, tako se i iznos penje prema gore. U tom iznosu su uračunate sanacija injektiranje pukotina koja je vrlo skupa, te žbukanje, nova elektroinstalacija koja se trenutno radi i završno krečenje. Ostaje potpuni oslik novi kompletne župne crkve koji će trebati napraviti. Ne spominjem druge objekte, gdje na kapeli u Slanom Potoku sutra imamo susret s konzervatorima i sa strukom, da vidimo hoće li se uopće ulaziti u obnovu ili će se pristupiti rušenju tog objekta. Župa se zadužila kreditom od 300 tisuća kuna i puno prijatelja, dobrotvora, uključila se donacijom i Općina i tako ćemo pokušati zaključiti prvu cjelinu – kazao je vlč. Jurković.

Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica, podsjetio je da je u potresu stradalo 105 stambenih objekata, a između ostalog i župna crkva Laz i još dvije kapelice Marije Magdalene i Vinski Vrh.

– Očekujemo donošenje novog zakona kojim će se točno definirati način na koji će se osigurati financijska sredstva, kakvom dinamikom i po kojima kriterijima sanirati sva oštećenja nastala potresom. Vjerujem da će Županija i u sljedećem razdoblju pomoći u sanaciji sakralnih objekata. Imali smo, ipak, sreću da crkva u Mariji Bistrici i bazilika je na neki način ostala neoštećena, ali je u tijeku nekoliko proteklih mjeseci obnovljen zvonik, gdje je Županija također financijski pomogla – rekao je Milički.

Privremeni upravitelj župe sv. Andrije apostola Laz Bistrički i rektor svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević također je zahvalio Županiji što je omogućila inicijalnu pomoć kako bi se započelo s obnovom.

– Župljani župe sv. Andrije apostola sada slave sve sakramente nažalost na vanjskom prostoru. Želja nam je urediti crkvu kako bi u 11. i 12. mjesecu započeli sa slavljem unutar crkve. Ovo je i prilika da se temeljito obnove ovi važni sakralni objekti i da onda što duže budu u dobrom stanju i u funkciji – zaključio je vlč. Matošević.

n.kalajdžija / sjever.hr

02.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.