Now Reading:
Grad Zaprešić osigurao maske za sve učenike
Full Article 4 minutes read

Grad Zaprešić osigurao maske za sve učenike

Prvog školskog dana sve zaprešićke učenike na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske, rečeno je na sastanku koji je u Gradskoj upravi održan s ravnateljicama osnovnih škola. Sredstva za kupnju maski osigurat će Grad Zaprešić.

Spomenuti sastanak održan je uoči početka nove školske godine te nakon objavljenih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose se na rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te ustanova osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja kako bi se roditelji, ali i učenici, upoznali s novim načinom boravka djece u školskim klupama.

Prema uputama HZJZ-a, rad u školi u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje uputa, smatra se jednako sigurnim za učenike i zaposlenike kao i rad od kuće.

Osnove organizacije rada osnovnih škola obuhvaćaju: pravilo da u školu ne dolaze osobe koje imaju simptome zaraznih bolesti, provođenje mjera pojačanje higijene, održavanje fizičkog razmaka od najmanje 1,5 m, izbjegavanje miješanja učenika različitih razrednih odjela i smanjivanje kontakata na najmanju moguću mjeru. Također, učenici će boraviti tijekom cijelog nastavnog dana u jednoj učionici, nema kabinetske nastave ili odlazaka u specijalizirane učionice, te je za predmetnu nastavu predviđena rotacija nastavnika.

MJERENJE TJELESNE TEMPERATURE
Obvezno je mjerenje tjelesne temperature učenika svakog dana prije njihovog dolaska u školu (učenici viših razreda učinit će to samostalno, a preporuka za učenike nižih razreda i učenike s teškoćama u razvoju u posebnim razrednim odjelima je da roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature; bilježnica se donosi u školu, a učitelj je svakodnevno provjerava).
U slučaju povišene  tjelesne temperature, učenik ostaje kod kuće, javlja se svom liječniku koji odlučuje o testiranju i liječenju djeteta, a roditelj o tome obavještava školu. Svaku potvrđenu infekciju COVID-19 roditelj žurno javlja ravnatelju.


ULAZAK U ŠKOLU
U školu učenici ulaze sami, bez pratnje roditelja, osim ako se radi o učeniku 1. razreda prvog dana škole ili učeniku s teškoćama u razvoju, osobito onom kojem nije dodijeljen pomoćnik u nastavi.
 

EVIDENCIJA ULAZAKA I IZLAZAKA
Škola obavlja evidenciju svih ulazaka i izlazaka – za učenike se ta evidencija obavlja u razredu.

MASKE ZA LICE

U učionici ne nose maske:
– učenici razredne nastave (1. – 4. razreda)
– učenici s TUR u posebnim razrednim odjelima.

Nose ih učenici predmetne nastave (5. – 8. razreda) ako je razmak između svih osoba u učionici manji od 1,5 m.

Svi učenici nose maske:
– u javnom i organiziranom prijevozu
– pri odlasku u sanitarni čvor.

Maske za lice obavezne su za roditelje kada je njihov ulazak u školu nužan.

Uz Grad Zaprešić, za učenike će po dvije maske osigurati i Zagrebačka županija. Zajedničkom suradnjom pokušat će se maksimalno smanjiti rizik proboja zaraze koronavirusa u našim školama. Grad je osigurao po četiri maske i za sve zaposlenike osnovnih škola, Srednje škole “Ban Josip Jelačić”, te za asistente i pomoćnike u nastavi koji rade s djecom s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima i osnovnim školama.

www.sjever.hr/zapresic.hr 30.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.