Now Reading:
Uskoro 56 milijuna kuna vrijedan Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec
Full Article 3 minutes read

Uskoro 56 milijuna kuna vrijedan Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec

U Tehničkoj školi u Čakovcu u ponedjeljak je predstavljen Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu, projekt ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (30 milijuna) i Europskog socijalnog fonda (26 milijuna).

Projekt, koji završava 2023. godine, doprinijet će rješavanju problema nedostatka kvalificirane radne snage u području strojarstva, odnosno manjka praktičnih znanja potrebnih za obavljanje određenog posla.

Dražen Blažeka, ravnatelj tehničke škole Čakovec, istaknuo je da je puno uloženo da 56 milijuna kuna dođe u Međimurje.

– A onda ćemo svi biti sretni i zadovoljni kad ćemo vidjeti naše učenike u okruženju kraja 21. stoljeća, a ne početka. Oko 15 milijuna kuna ulaže se u izgradnju novog objekta, oko 23 milijuna u suvremenu opremu, u 9 laboratorija, od kojih je 8 u Tehničkoj školi Čakovec, a jedan u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu. A u naredne tri godina velika je prilika profesorima iz škola partnera da steknu znanja, jer je za edukacije i stručna putovanja predviđeno oko 3 milijuna kuna. 2018. sjeli smo s našim poduzetnicima i otud je krenulo. Profesori i stručnjaci iz firmi rekli su koji su to strojevi, koja oprema i koji laboratoriji. 14 firmi iz Međimurske županije su podržale projekt. Suradnju očekujemo i s REDEA-om, Tehnološko-inovacijskim centrom i Metalskom jezgrom. Škole nisu više u mogućnosti slijediti razvoj koji imaju firme na području strojarstva, nego će u centru za cijelu regiji omogućiti djeci da na najsuvremenijoj opremi budu konkurentni na tržištu – rekao je Blažeka.

Franjo Sobočan, direktor Sobočan d.o.o., predstavnik gospodarskih partnera u projektu, pojasnio je zašto su se uključili.

– Poznato je da dugi niz godina surađujemo s Tehničkom školom Čakovec i ostalim školama na području Međimurja i varaždinskog kraja. Vidimo da je ovo potrebno za gospodarstvo jer je važno da se školuju kadrovi koje gospodarstvo treba. Veliki benefit u ovom projektu je tehnologija – tehnološki procesi i linije koje će se dobiti su važne da bi i profesori mogli obučavati učenike na novim tehnologijama koje su gospodarstvu potrebne – kazao je Sobočan.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je da u ima 25 regionalnih centara kompetentnosti, a u Međimurje ovaj jedan, iz područja strojarstva.

– Dva su osnovna benefita u ovom projektu. Prvi je da će Tehnička škola dobiti nove prostore, dodatne sadržaje, laboratorije i opremu, a drugi da će se koristiti inovativne metode učenja, da će biti kvalitetnija suradnja s poslodavcima, puno više konkretne praktične nastave. Kad se to svede u kontekst strojarstva, to je promišljanje budućnosti na tržištu rada, odnosno usmjeravanju obrazovanja prema gospodarstvu – naglasio je Posavec dodavši da je projekt stopostotno financiran iz Europske unije.

Uz Tehničku školu Čakovec u projektu sudjeluju Međimurska županija, Strojarska i prometna škola Varaždin, Graditeljska škola Čakovec, HZZ Područni ured Čakovec, REDEA, Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Krapina, Tehnička škola Daruvar, Sobočan d.o.o., Sveučilište Sjever i POU Algebra.

n.kalajdžija / sjever.hr

24.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.