Now Reading:
KRAPINA Počela Ljetna škola informatike: stotinjak djece i mladih kroz 15 će radionica naučiti sve o razvoju igara
Full Article 4 minutes read

KRAPINA Počela Ljetna škola informatike: stotinjak djece i mladih kroz 15 će radionica naučiti sve o razvoju igara

Grad Krapina i Srednja škola Krapina ove su godine domaćini Ljetne škole informatike u kojoj će sudjelovati učenici, studenti i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije te fakulteta.

Svečano otvorenje Ljetne škole informatike koju je organizirao Krapinski informatički klub KRIK upriličeno je u ponedjeljak u SŠ Krapina, najvećoj školi u županiji, ne samo po broju učenika i nastavnika, već i po broju programa te odličnim prostornim i materijalnim uvjetima.

Ravnatelj Ivica Rozijan istaknuo je da je SŠ Krapina uporna u provođenju svih svojih projekata.
-Dosad smo realizirali mnogobrojne projekte, a jedan od njih je Zimska škola informatike koju tradicionalno svake godine, već 20-ak godina, realiziramo tijekom zimskih praznika u našoj školi u kojoj se okupljaju najbolji informatičari iz cijele Krapinsko-zagorske županije i naši olimpijci koji redovito svake godine postižu zapažene svjetske rezultate na međunarodnim natjecanjima. Ove godine nismo mogli održati Zimsku školu informatike, tako da smo se uz sve izazove koji su pred nama i u trenutnom okruženju i ekspanziji Covida-19 odlučili organizirati Ljetnu školu informatike – rekao je Rozijan.

S mladim će se informatičarima kroz 15 radionica raditi u osam informatičkih učionica na više od stotinu računala, a ovogodišnja nit vodilja Ljetne škole informatike je razvoj igara.

Budući da Grad daje punu podršku SŠ Krapina u svom projektima i programima, pa tako i u organizaciji Ljetne škole informatike, otvorenju je nazočio i gradonačelnik Zoran Gregurović.
-Ovo je jedna čudna i izazovna godina u kojoj ništa nije normalno i kad se moramo prilagođavati uvjetima koji se mijenjaju iz dana u dan. Stoga zahvaljujem i čestitam svima koji su se ipak odlučili organizirati Ljetnu školu informatike, a stotinu polaznika lijep je broj u ovim uvjetima – rekao je gradonačelnik.
-Nadam se da će dogodine situacija biti puno bolja, da ćemo se vratiti na staro i da ćemo svi zajedno moći organizirati školu informatike onako kako bi željeli – kazao je Gregurović. Obećao je daljnju podršku Grada te zaključio:
-Siguran sam da će Ljetna škola informatike biti korisna svima koji su u nju krenuli, sigurno će nešto novo naučiti i svima im čestitam na hrabrosti da krenu.

Uime Krapinsko-zagorske županije na otvorenju škole informatike bila je pročelnica Upravnog odjela nadležnog za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec koja je istaknula je da je vidljiv značajan uspjeh u inovativnosti i projektima. SŠ Krapina odala je priznanje na organizaciji događanja u ovako teškim uvjetima te dodala da Krapinsko-zagorska županija ulaganje u obrazovanje smatra najboljim ulaganjem.

Saborski zastupnik Željko Pavić je uz čestitku organizatorima izrazio je zadovoljstvo što još uvijek postoji dovoljno entuzijazma potrebnog za organiziranje ovakvog događanja u ovim uvjetima, a polaznicima zaželio da steknu sto vise znanja.

Organizator, Krapinski informatički klub, osim što je zadužen za škole informatike, priprema djecu za natjecanja i smotre radova, sudjeluje u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike, tjednu programiranja, objavljuje članke s aktualnim temama te pruža podršku gradskoj internetskoj stranici.
Stjepan Šalković, predsjednik KRIK-a, zahvalio je svima koji su pomogli i omogućili održavanje Ljetne škole informatike:
-Od Grada i Županije, Hrvatskog saveza informatičara, do Zajednice tehničke kulture. Hvala i predavačima i svim mladima koji su se uključili. Hrvatski savez informatičara je i dalje s nama, ali oni su u Zagrebu, a mi sami u Krapini. No ova mladost, dečki koji su nam se priključili vjerujem da će i u godinama koje slijede, bila to Zimska ili Ljetna škola informatike, biti uz nas i da će se broj polaznika s oko stotinu, koliko ih trenutno imamo, podići opet na 200 ili 300 koliko ih je bilo u standardnim školama informatike – rekao je Šalković.

Polaznike Ljetne škole informatike škole koja će trajati do petka 28. kolovoza, očekuje raznovrstan program koji će pokriti različita područja informacijskih tehnologija, a sve će se radionice održavati uz poštivanje mjera zaštite zdravlja djece i mladih.

sk i ak/sjever.hr

24.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.