Now Reading:
Ovo je zanimanje iznimno traženo u Njemačkoj – odlična prilika i za Hrvate!
Full Article 2 minutes read

Ovo je zanimanje iznimno traženo u Njemačkoj – odlična prilika i za Hrvate!

Sredinom 2019. ministar Spahn je htio unijeti još malo svježine u ofenzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i prije korone bio veliki problem za njemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta će se brojka popeti na oko 300.000, procjenjuje Njemačko vijeće za njegu.

To nije novi problem – još od 2013. je u toku program Središnjeg posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” vrbuju se njegovatelji u inozemstvu, piše Poslovni dnevnik.

Sredinom 2019. ministar Spahn je htio unijeti još malo svježine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno prije toga je osnovao Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa).

Agencija bi prije svega trebala brinuti o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit Deutsche Wellea iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je zbog trenutnih mjera zbog pandemije dovođenje radne snage “obustavljeno na neodređeno vrijeme”, prenosi Poslovni.hr. A u DeFa-i već ima 1300 sporazuma s njegovateljima iz Meksika i s Filipina.

Ipak, brojke ne govore baš o uspjesima dosadašnjih mjera. Od 2013. je u Njemačku stiglo oko 4000 njegovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom da su zbog korone “otkazani i za ljeto planirani razgovori s njegovateljima u partnerskim zemljama.”

Svakako, kad se situacija donekle normalizira, to je prilika za Hrvate koji se vide u ovom zanimanju, iznimno traženom u Njemačkoj.

foto: pixabay

www.sjever.hr/poslovni.hr

21.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.