Now Reading:
EMPATIJA NA NAJJAČE U kampanji „Čitam i uz tebe sam” snimljeno 150 minuta glasnog čitanja
Full Article 3 minutes read

EMPATIJA NA NAJJAČE U kampanji „Čitam i uz tebe sam” snimljeno 150 minuta glasnog čitanja

Kako bi djeci s teškoćama u razvoju, mladim osobama s invaliditetom i drugoj djeci mlađeg uzrasta približili kniževne svjetove kroz priče, bajke, basne i pjesme, od 2. srpnja do 2. kolovoza provedena je kampanja „Čitam i uz tebe sam”.

Organizator je Udruga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju „Uz tebe sam”, a kampanja je provedena u suradnji s Odjelom za mlade varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović”, a na današnjoj su presici prezentirani rezultati.

Cilj kampanje bio je kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih uvodeći ih u književne svjetove kroz stvaranje e-edukativnih sadržaja te stavljanje knjige u središte pažnje kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. U kampanji su sudjelovati volonteri i građani koji su za mlade osobe s teškoćama u razvoju slali audiovizualne sadržaje u kojima čitaju priče i bajke, kazala je Dijana Petek, dopredsjednica Udruge.
Dodala je kako su građani snimke radili s puno ljubavi za djecu i mlade koji zbog svojih razvojnih teškoća možda nikad neće naučiti čitati te zahvalila svima na empatiji i podršci najranjivijim skupinama društva.

Pristiglo je ukupno 150 minuta snimaka koje su svakodnevno objavljivane na društvenoj mreži Facebook i Youtube kanalu Udruge, a snimke su pregledane više od 74.000 puta.

Nikola Leskovar, voditelj literarnih radionica u udruzi „Uz tebe sam“ i jedan od organizatora kampanje je rekao da je napravljeno 65 snimaka – 60 priča i nekoliko snimaka podrške.
-Neki su nam poslali snimke podrške, čisto da nam kažu da je super projekt i da nas podržavaju. Priče su bile šarolike tematike. Drago nam je što su dosta čitali i hrvatski autori. Omjer je oko pola pola, možda nekoliko stranih autora više nego domaćih. Neki autori su i više puta zastupljeni. Grigor Vitez je bio popularan, čitala se Olja Savičević Ivančević, Dubravka Ugrešić, Sunčana Škrinjarić. Od stranih, bilo je ovih starijih priča: Ezopove basne, bajke braće Gimm, Hansa Christiana Andersena pa sve do ove suvremene literature raznoraznih autora – rekao je Leskovar.

Neki su bili toliko oduševljeni da su poslali nekoliko priča, a bilo je i autorskih uradaka.
-Drago nam je što su nam se pridružile u kampanji i neke poznate osobe poput glumca Jana Kerekeša. On je pročitao nekoliko svojih pjesmica koje je on kao učenik u osnovnoj školi napisao. Pridružili su na se i neki novinari, urednici portala, kolumnisti, avanturist Marin Zovko i svi su oni pripomogli da se glas što bolje raširi – kazao je.

Članovi udruge „Uz tebe sam” tijekom konferencije za novinare uspostavili su video vezu s nekoliko djece i mladih koji su slušali snimke tijekom kampanje, a svi su oni istaknuli da su sretni i zahvalni na ovoj akciji zahvaljujući kojoj su, kako su kazali, čuli mnogo zanimljivih priča, bajki i pjesama.

Vrijedi istaknuti kako će svi audiovizualni uradci ostati arhivirani te i dalje dostupni na Youtube kanalu udruge „Uz tebe sam”.

ak/sjever.hr

11.08.2020,

Input your search keywords and press Enter.