Now Reading:
Međimurska županija izdvaja najviše za stipendije i školarine
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija izdvaja najviše za stipendije i školarine

Sa 0,24 postotnom udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna u 2018. za stipendije i školarine  kao i  sa 14,16 kuna po stanovniku Međimurska županija je i u 2018. potvrdila status vodeće županije po izdvajanju za te svrhe. U odnosu na godinu prije sredstva za stipendije i školarine povećala je za 183,6 tisuće kuna, što ju je svrstalo također u top pet županija. Županija je i prema posljednjim dostupnim podacima za 2018. godinu, među vodećim županijama po ulaganju u obrazovanje. 

Međimurska zaklada za obrazovanje dr.Vinko Žganec osnovana je sa svrhom pružanja potpore, novčane i druge pomoći redovitim učenicima srednjih škola, redovitim studentima, kao i studentima poslijedimplomskih studija. Od 2012. godine do danas dodijeljeno je ukupno 435.000 kuna pomoći. Riječ je o 531 učeniku srednjoškolcu i studentu koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja, ali samim time i ostanka obrazovnog kadra u Međimurju.

Što se tiče dodjele potpora po socijalnom kriteriju te kriteriju izvrsnosti, Zaklada je dodijelila  ukupno 372.000 kuna, a iz dijela interventne pomoći, koja se dodjeljuje temeljem pristiglih zamolbi Zaklada je pozitivno riješila 34 molbe u iznosu od 63.000,00 kuna.

Projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja Obrtnička komora Međimurske županije i Međimurska županija provode već 17 godina s ciljem da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima da poticaj za školovanje upravo za ta zanimanja. Projekt se provodi od 2003. godine i do sada je isplaćeno skoro 3 milijuna kuna stipendija za oko 500 stipendista.

Iznos stipendije od 6.000,00 kuna zasigurno puno znači u smislu poticaja i motivacije što ste se odlučili za zanimanja koja nam trebaju danas i koja će nam trebati sutra. Mi želimo da ostanete u Međimurju, da imate siguran posao, dobru plaću i na kraju vratite zajednici koja danas ulaže u vas. Veseli me podatak da je u Međimurju tijekom korona krize do današnjeg dana 35 novootvorenih obrta i to su odlični podaci. Stipendistima želim puno sreće, uspjeha i da ste na ponos vašim roditeljima i cijelom Međimurju.“ – rekao je prilikom nedavne dodjele stipendija za obrtnička zanimanja župan Matija Posavec.

U veljači ove godine, Tehničkoj školi Čakovec odobreno je gotovo 30 milijuna kuna za unaprjeđenje infrastrukture, odnosno izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ“, koji će s ovih 26 milijuna kuna biti završen.

‘Tehnička škola Čakovec napravila je ogroman iskorak u svom radu, iskorak koji strukovno obrazovanje s punim pravom i zaslužuje. Nagrada je ovo za entuzijazam i energiju koju ulažu naši djelatnici u odgojno-obrazovnim institucijama, ali i svi uključeni u ovakve projekte jer je Centar kompetentnosti u strojarstvu samo jedan od centara izvrsnosti i kompetentnosti koje razvijamo u Međimurskoj županiji, a koji će biti i direktna pomoć gospodarskom razvoju naše Županije jer ćemo na ovaj način dobiti još stručnije i kvalitetnije mlade na tržištu rada.’, rekao je nedavno župan Posavec.

Međimurska županija nastavlja i s provođenjem kapitalnih investicija u obrazovanju, a nakon u svibnju završenih obnova škola u Podturnu i Vratišincu, obnovljena je nedavno Osnovna škola dr. Ivana Novaka u Macincu zahvaljujući projektu energetske obnove vrijednom 5,4 milijuna kuna. Energetske obnove provode se na zgradama osnovnih škola u Donjoj Dubravi, Hodošanu, Draškovcu i Goričanu a u tijeku je i energetska obnova zgrade Graditeljske škole u Čakovcu koja polako poprima nov izgled.

Potpisan je i ugovor o dogradnji Osnovna škola Strahoninec za jednosmjenski rad. U planu je dogradnja 10 učionica, školske kuhinje, blagovaonice i prostora za osoblje čime će biti omogućena jednosmjenska nastava. A oko 300 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec sljedeću nastavnu godinu pohađat će u novoj zgradi.

www.sjever.hr 08.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.