Now Reading:
Čakovec među samo deset gradova s pozitivnim prirodnim prirastom
Full Article 3 minutes read

Čakovec među samo deset gradova s pozitivnim prirodnim prirastom

U razdoblju od 2011. do 2018. godine po apsolutnim i relativnim pokazateljima najveći prirodni prirast, odnosno veći broj rođenih u odnosu na umrle, imao je Grad Solin, a status vodećeg potvrdio je i u 2019. godini., pokazuju najnoviji podaci o prirodnom prirastu Državnog zavoda za statistiku, objavio je Gradonačelnik.hr.

Lani su se u top deset, ujedno i jedinih deset gradova s pozitivnim prirastom, našli i gradovi Kaštela, Metković, Čakovec, Imotski…, koji su također i u osmogodišnjem razdoblju vodeći po većem broju rođenih u odnosu na umrle. Pozitivan prirodni prirast vratio se i Grad Zaprešić. Top deset gradova bržeg rasta broja rođenih u odnosu na umrle, u 2019. u odnosu na 2017., predvodi opet Grad Split.

U razdoblju od 2011. do 2018. tek je 14 gradova imalo više rođenih nego umrlih, pokazala je nedavna analiza. Podaci za 2019. kažu da je u plusu samo deset gradova, ali i da nema niti jednog velikog grada s pozitivnim prirodnim prirastom, nego samo srednjih i malih. U 2018. 12 je gradova bilo u plusu, a godinu prije, njih devet.

Prema trendu koji pokazuje brži rast rođenih u odnosu na umrle u odnosu na 2018. godinu, u plusu je 66 gradova, a jedan je na istoj razini kao preklani. U odnosu na 2017. godinu u plusu je bilo 69 gradova, a jedan na nuli.

Gradovi Metković, Imotski, Čakovec, Kaštela i predvodnik Solin u razdoblju od 2011. do 2018., ali i u prošloj godini nalaze se u top deset gradova po većem broju rođenih u odnosu na umrle. Novigrad je i u 2018. godini, kao i lani u top deset, a u društvu gradova koji su imali veći rast rođenih u odnosu na umrle lani su se našli gradovi Zaprešić, Pazin, Korčula i Opuzen.

Naknade za bebe, sufinanciranje ili besplatni vrtići, pomoć obiteljima u kupnji stambenih objekata, stipendije učenicima i studentima… tek su neke od demografskih mjera kojima se želi potaknuti obitelji za povećanjem broje djece.

U dvogodišnjem razdoblju nakon Solina i Metkovića slijede gradovi Kaštela – 111 više rođenih u odnosu na umrle, Dugo Selo – 61, Čakovec – 36, Pazin – 23, Imotski – 7, Opuzen – 5, Biograd na Moru – 2 i Poreč s također dvoje više rođenih u odnosu na umrle. Sa 0,01 posto u vodećih je deset i po rastu stanovnika koji je posljedica prirodnog kretanja u razdoblju od 2017. do 2019. godine.

Prema trendu rasta broja rođenih u odnosu na umrle u 2019. u odnosu na 2018. vodeći je bio Grad Sisak, koji je imao rast prirodnog prirasta od 67 osoba.

Gleda li se pak trend rasta prirodnog prirasta u 2019. u odnosu na 2017. vodeći je Grad Split, gdje je za čak u dvije godine 150 osoba više rođeno nego što je umrlo. S trendom većeg rasta rođenih u dvije godine nego umrlih nakon Splita slijede gradovi Zadar – 88 je bio porast rođenih u odnosu na umrle, te Vinkovci u kojima je porast rođenih u odnosu na umrle bio 78. Rast razlike rođenih i umrlih u posljednje dvije godine nakon Vinkovaca najviše se je povećao u Zaprešiću – 73, Rijeci – 71, Varaždinu – 68 te Šibeniku – 53.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

sjever.hr / gradonacelnik.hr

06.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.