Now Reading:
Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti; Zagorci dali izniman doprinos za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku
Full Article 5 minutes read

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti; Zagorci dali izniman doprinos za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku

U nedjelju, 02. kolovoza, na Starom gradu u Krapini svečano je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjica Vojno-redarstvena operacija “Oluja”. Zajedno s “Bljeskom” bila je ključna za izvojevanje konačne pobjede u nametnutom nam Domovinskom ratu. Na samom svečanom početku hrvatski stijeg podignuli su ratni veterani, sudionici “Oluje”, naši Zagorci u postrojbama; Tigrova, Gromova, Puma, Baruna; 103. zagorske brigade, 31. inženjerijske bojne, Vojne policije, 21. domobranske pukovnije i temeljne Policije PU Krapinsko zagorske.

Redarstvena akcija “Oluja” simbol je snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu i dokaz hrvatskog junaštva koja je dovela do veličanstvene pobjede i završetka Domovinskog rata. Hrvatska vojska i policija su tijekom 84 sata Oluje uz grad Knin oslobodili 11 tisuća kvadrata okupiranog područja. 5. kolovoza točno u podne, na kninskoj se tvrđavi zaviorila Hrvatska zastava. Hrvatska je policija na početku rata bila prva i stala u obranu Lijepe naše. Zagorski policajci su za vrijeme rata prošli gotovo sva ratišta u RH i sa ponosom i sjetom prisjećamo se šest policijskih službenika naše Uprave koji su utkali živote u slobodnu i neovisnu Hrvatsku kao i svih poginulih hrvatskih branitelja i civila”, kazao je načelnik PU krapinsko – zagorske Robert Pavić.

Kao jedan od domaćina, na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na Starom gradu svim prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović: “Već tradicionalno se okupljamo na Starom gradu u Krapini kako bismo obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i ovdje u Krapini uvijek obilježavamo uoči tog datuma, 02. kolovoza. Ovogodišnja proslava uz najbolje želje da bude prvi puta u perivoju Janka Draškovića gdje bi trebao biti izgrađen spomenik svim poginulim Zagorcima u Domovinskom ratu, nažalost, ni ove godine nismo uspjeli. Naime, što se tiče spomen obilježja, Vlada RH na Sjednici održanoj prošle godine u Krapini, donijela je odluku da se da milijun kuna za uređenje, a prije toga je Ministarstvo branitelja financiralo izradu idejnih rješenja projektne dokumentacije i ove godine kada su počeli radovi, pronađeni su ostaci stare keramike i radovi su zaustavljeni”.

Danas slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja uz 25. godinu obilježavanja naše najveće vojno-redarstvene operacije “Oluja” i uvijek je prilika da se prisjetimo 178 poginulih hrvatskih branitelja u toj akciji. Ta operacija pokazala je da Hrvatska vojska ima dovoljno snage da vojnom silom oslobodi svaki djelić hrvatskog teritorija. U Krapinsko-zagorskoj županiji se sa pijetetom sjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, hvatskih branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije i uvijek ističemo naš ponos da je preko 11 tisuća Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu, da nema niti jedne vojne postrojbe u kojoj Zagorci nisu sudjelovali”, prisutnima se obratio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, ujedno i hrvatski branitelj.

Danas su ovdje legende, danas su ovdje pobjednici! Možda bi trebalo iduće godine planirati da se ovdje okupe mladi ljudi koji traže svoje idole u nekim dalekim ljudima, glumcima, sportašima. Ovdje se nalaze uzori za sve njih! U vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, kraljici svih bitaka, poginulo je 293 hrvatska branitelja, a dva se još uvijek vode kao nestali i ovakvi događaji su znak da ih nikada nećemo zaboraviti i da je njihova žrtva u temeljima Republike Hrvatske”, rekla je izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić.

“Danas smo se u Krapini okupili kako bismo se prisjetili svih naših poginulih, svih naših ranjenih i svih obitelji koje su ostale bez svojih članova, ali i svih ratnih vojnih invalida obilježavajući ovaj dan koji je bio dan najvećeg napora cjelokupne države Hrvatske, Hrvatske policije i Hrvatske vojske i tijekom tih dana završili smo okrutni rat, okrutnu okupaciju naše domovine. Od toga dana mnogo je postignuto, ali je vrlo važno da ovakve dane obilježavamo”, kazao je izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, stožerni general Josip Lucić.

Operacija “Oluja” se s pravom drži jednim od simbola Domovinskog rata. Ona je nesumnjivo najpoznatija operacija Hrvatske vojske i u Hrvatskoj je “Oluja” simbolični znamen kraja rata, a značila je i kraj petogodišnje patnje i razaranja diljem Hrvatske.

m.sopek/sjever.hr 03.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.