Now Reading:
Ministar Horvat: „Ovih dana stiže prvih 89 milijuna eura za obnovu Zagreba”
Full Article 3 minutes read

Ministar Horvat: „Ovih dana stiže prvih 89 milijuna eura za obnovu Zagreba”

Darko Horvat, novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, preuzeo je takozvani vrući krumpir od HNS-ova bivšeg ministra Predraga Štromara – Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, “težak” više od 11 milijardi eura.

U intervjuu Jutarnjem listu ministar je govorio o zakonu koji je ovih dana upućen u saborsku proceduru.

O izmjenama Zakona ministar je, između ostalog, rekao:
-Prije svega, u zakon smo unijeli omjere financiranja za konstrukcijski dio obnove privatnih zgrada tako da 60 posto sufinancira država, 20 posto lokalna ili regionalna samouprava, a 20 posto privatni vlasnici. Dakle, ovdje je važno pojasniti da se takav omjer financiranja odnosi isključivo na konstrukcijski dio, dok će cjelovita obnova u potpunosti ovisiti o samim vlasnicima. Uz to, kad je riječ o zgradama javne namjene, njihova će se obnova u potpunosti financirati sredstvima njihovih osnivača. Postoji još nekoliko preinaka koje smo unijeli u sam tekst zakona kako bi bio lakše provediv na terenu i kako bi se točno definiralo tko što radi, odnosno što će biti čija nadležnost.

Horvat je dodao kako se sufinancira najam stanova za one čiji su domovi oštećeni u potresu, a trenutačno nisu useljivi.
-Za sve to dosad je osigurano oko 200 milijuna kuna. No, naravno da je puno važnije ono što nam tek slijedi. Mi smo već poslali prijavu Europskom fondu solidarnosti i ovih dana očekujemo isplatu 89 milijuna eura akontacije od ukupno 496 milijuna eura. Zatim, sa Svjetskom bankom sklopili smo ugovor o zajmu od 200 milijuna dolara za obnovu bolnica i škola, a pregovaramo i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o povoljnom kreditu koji ćemo iskoristiti za početak obnove zgrada. Ukupno, riječ je o sredstvima od 1,2 milijarde eura, što je tek oko 10 posto ukupnog troška obnove, ali je i dobar početak.

Na pitanje na što će se potrošiti tih prvih 89 milijuna eura, Horvat je odgovorio:
-Krenut ćemo već s prvim natječajem za izradu projektne dokumentacije, a u tome će nekretnine s crvenom naljepnicom imati prioritet, dakle one koje su označene kao neuporabljive. Izuzetno je važno da te zgrade što je prije moguće dovedemo do razine koja neće ugrožavati život i zdravlje ljudi, ne samo onih koji tamo stanuju, nego i onih koji prolaze i šeću pokraj njih.

OVDJE pročitajte cijeli intervju s ministrom Horvatom.

www.sjever.hr/jutarnji.hr

27.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.