Now Reading:
TKO TRUJE PSE U VARAŽDINSKIM GRABANICAMA? „Kome na polju ili livadi može smetati pas koji trči i laje”
Full Article 2 minutes read

TKO TRUJE PSE U VARAŽDINSKIM GRABANICAMA? „Kome na polju ili livadi može smetati pas koji trči i laje”

-Prije sedam godina došao sam sa sela živjeti u Varaždin i moram reći da do tada nikada ovako nešto nisam doživio – rekao nam je naš čitatelj (podaci poznati redakciji) čiji je pas prije nekoliko tjedana po drugi put otrovan.

Vlasnik američke akite živi u varaždinskom naselju Grabanice u kojem, tvrdi, trovanje pasa nije rijedak slučaj.

-Čuo sam od jako puno ljudi da netko namjerno postavlja otrove po polju, odnosno u blizini vrtova u Grabanicama i da je dosad nekoliko pasa otrovano, a neki su i uginuli. Moj je pas otrovan već drugi put. Prvi put nije bilo tako strašno, ali kod ovog drugog trovanja bilo je pitanje hoće li moj ljubimac to preživjeti. Veterinar je rekao da postoji mogućnost da mu otkažu organi i stvarno sam bio očajan, ali sad je situacija ipak malo bolja – kaže naš sugovornik i dodaje:

-Neki su stanari nas vlasnike pasa upozoravali da psi moraju biti na uzici, da ih ne smijem puštati, ali to mjesto je „usred ničega”. Nije tamo ni dječje igralište ni šetalište ili okupljalište. Moj pas nikoga ne bi napao, a i ja pazim da se to slučajno ne bi dogodilo, zato ne razumijem zašto netko to radi. Kome na polju ili livadi može smetati pas koji trči i laje. Zašto moj pas, ni kriv ni dužan, sad mora proživljavati ovakve stvari, preglede kod veterinara, infuziju? Imao je 50, a sad je spao na svega 30 kilograma – požalio nam se naš čitatelj koji, kaže, slučajeve trovanja nije prijavio policiji jer smatra da to ne bi pomoglo.

Prijavite policiji!

Takvi se slučajevi policiji trebaju prijaviti. Podsjećamo, u članku 205. Kaznenog zakona stoji da ubijanje ili mučenje životinja, ili tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili izlaže ju patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
U drugom stavku istog zakona stoji kako svi oni koji iste prekršaje učine iz koristoljublja, kaznit će se zatvorom do dvije godine.

ak/sjever.hr

26.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.