Now Reading:
Međimurska županija kreće s projektom “Pruži ruku” usmjerenim na osobe oboljele od Alzheimera
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija kreće s projektom “Pruži ruku” usmjerenim na osobe oboljele od Alzheimera

Međimurska županija započinje s provođenjem još jednog europskog projekta. Riječ je o projektu Pruži ruku – „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“ kojeg je osmislila i kandidirala Županija, a posebno je osjetljiv prema starijoj populaciji.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za medije župan Matija Posavec.

– Još jedan projekt u nizu naših socijalnih programa koje Međimurska županija u okviru svojim proračunskih i financijskih mogućnosti pruža prema našim starijim osobama. Riječ je o projektu „Pruži ruku „ koji će u potpunosti biti financiran iz europskog fonda za socijalni razvoj. Vrijednost projekta je 1.499.863 kune. Riječ je o osobama s područja Međimurske županije koji boluju od Alzheimerove bolesti i kojima će u Depadansi Doma za starije i nemoćne u Čakovcu biti omogućen besplatni dnevni boravak s nizom kvalitetnih programa. Bit će i zdravstvena i psihosocijalna briga, bit će i druženja, nabavljat će se i GPS uređaji za praćenje kretanja korisnika koji su u napredovaloj fazi bolesti, a psihosocijalnim radom i edukacijom osnažit će se i osobe koje se o tim bolesnicima brinu – rekao je župan Posavec.

Dodao je kako će se izvesti i određeni građevinski radovi, odnosno „rekonstrukcija ulaza i izgradnja jednog prostora gdje će biti sasvim sigurno kvalitetniji boravak za spomenute osobe koje će biti obuhvaćene programom, ali i za sve štićenike”.

– U ovoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, situaciji punoj izazova, jednom drukčijem režimu rada i funkcioniranja domova za starije i nemoćne kojih u Međimurju imamo 28, mislim da ovaj projekt pruža naročitu socijalnu osjetljivost prema starijoj populaciji naših sugrađana koji nisu zaboravljeni – poručio je međimurski župan.

Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač kazala je kako oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima uistinu treba „pružiti ruku“.

– Tu ruku pruža jako malo ljudi, a malo aktivnosti i potpore daje zdravstveni i socijalni sustav. Zbog toga smo se odlučili da prijavimo projekt koji govori o tim ljudima i koji pomaže tim ljudima da uđu u svakodnevicu i da njihove obitelji žive što kvalitetnije. Projekt će trajati dvije godine. Trenutačno u tom dnevnom boravku Međimurska županija financira aktivnost za 15-ak osoba, a sad će se to financirati za 30-ak osoba – rekla je pročelnica.

Dodala je i da će se osnovati tzv. Alzheimer caffee kako bi se omogućilo ljudima iz Međimurja i okolnih županija da se na određeni način druže te call centar za sve one koji imaju poteškoće, ne samo za one koji će boraviti u dnevnom boravku. Zaposlit će se i pet osoba: od socijalnog radnika, medicinske sestre, njegovatelja i radnih terapeuta.

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović dodala je da razmišljaju već sada kako nastaviti projekt, a u planu razvoja Međimurske županije koji je trenutno u izradi, isto se vodi računa o socijalnoj komponenti i podršci ranjivijim skupinama, a oboljeli od Alzheimera definitivno to jesu.

Predstavnica Doma za starije i nemoćne Vlasta Palašek istaknula je da je dnevni boravak velika pomoć obiteljima za ono vrijeme dok su njihovi članovi na poslu jer su korisnici potpuno zbrinuti.

– Kod nas borave ujutro od 6:30 do 16:30 i kompletnu brigu i njegu imaju. Ovim projektom gdje će se povećati broj korisnika, a naravno i broj obitelji znatno će se pomoći oboljelima od ove bolesti, da se zbrinu ljudi koji su doma i čijim je obiteljima jako teško oko njihovog zbrinjavanja dok idu na posao – istaknula je Palašek.

m.furlan/sjever.hr 21.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.