Now Reading:
Habijan: Integralnim rješenjem zatvaraju se krucijalna pitanja baliranog otpada i preko dvadesetak sudskih sporova
Full Article 5 minutes read

Habijan: Integralnim rješenjem zatvaraju se krucijalna pitanja baliranog otpada i preko dvadesetak sudskih sporova

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan održao je u srijedu konferenciju za medije na temu nadolazeće sjednice Gradskog vijeća koja će se održati putem Zoom aplikacije.

Prema njegovim riječima, krucijalna pitanja su ona baliranog otpada te preko dvadesetak sudskih sporova koji se vode protiv Grada Varaždina ili Grad Varaždin vodi protiv određenih pravnih osoba.

– Ako gledamo financijski uteg za Grad Varaždin, s obzirom na pravnu poziciju oni mogu uzrokovati preko 200/300 milijuna kuna izravne štete gradskom proračunu, ali ono što je po meni još pogubnije, da će isti trajati narednih 10 godina. Moje osobno mišljenje je da sve takve sporove treba riješiti mirnim putem. S time smo krenuli još u prosincu lani, već u veljači ili ožujku ove godine je isto trebalo biti na Gradskom vijeću, ali je bilo odgođeno zbog dobro poznatih razloga oko koronavirusa i ništa dramatično, odnosno ništa suštinski sadržajno nije promijenjeno u odnosu na onaj prijedlog koji je već bio obrazložen, koji je već bio u javnosti, koji je već bio prezentiran, apsolutno nikakve druge promjene nema – rekao je Habijan dodavši kako su, sukladno tome, vijećnici dobro upoznati sa svime.

– Druga stvar, ono što se tiče SDP-a, vidim da govore da nisu dobili materijale na vrijeme, da nisu upoznati itd. Vijećnici SDP-a bili su pozvani da sudjeluju u radu povjerenstva koje je zapravo na neki način vodilo pregovore, pokušavalo sve te sporove mirnim putem riješiti poštujući određenu nagodbu, međutim, oni su to odbili. Meni je žao što su to napravili, ali mislim da su sve što sad govore mogli istaknuti za stolom i na tom mjestu. S druge strane, suštinskih argumenata ja ne vidim od strane SDP-a. Ja bih volio čuti, ja sam rekao na gradskom vijeću koliko puta, ako ponude rješenje koje rješava i balirani otpad i koje „zatvara” svih ovih 20-ak sporova i koje će biti 1 lipu jeftinije, ja sam prvi taj koji će dići ruku za to. Međutim, ja od SDP-a nisam čuo niti jedan kontraprijedlog i to je ono što stalno ističem. Lako je biti protiv, lako je reći to nije dobro, lako je reći građani ne smiju ništa platiti, međutim, ja rješenje od SDP-a nisam čuo. Dakle, koji je njihov prijedlog za ovo vijeće za ove točke, što ih konkretno smeta – pita se predsjednik Gradskog vijeća.

Što se tiče točke o Termoplinu, Habijan naglašava kako se radi o javnom pozivu za iskaz interesa za prodaju dionica u vlasništvu Grada, a ne o odluci da se prodaju. Ako se javi investitor, tek slijedi odluka hoće li se prodaja prihvatiti.

Nastavno na nagodbu, Habijan je istaknuo kako se njome rješavaju sporovi o zemljištu na Banfici, ugovor o interventnom odvozu otpada, zamjeni zemljišta Jalkovec – Brezje, 15-ak sporova. Također, ovime TH invest vraća Gradu 9 milijuna kuna avansa za interventno zbrinjavanje otpada, za Banficu 13 milijuna kuna, 240.000 kuna za zamjenu zemljišta i naknadu za MBO zemljište u iznosu od 7 milijuna kuna, sve zajedno gotovo 30 milijuna kuna.

Naglasio je kako u sporu Ekos holdinga Gradu pravomoćno prijeti 35 milijuna kuna. Identičan je spor s TH investom za Vilka Novaka i iznos od 70 milijuna kuna. Habijan pojašnjava kako će ovom nagodbom Grad Varaždin platiti 22,5 milijuna kuna TH investu i rješavaju se svi otvoreni sporovi, njih 15-ak, prema TH investu.

Predsjednik Gradskog vijeća dodaje kako se balirani otpad rješava dodatkom ugovora o interventnom odvozu. Rok otplate za zbrinjavanje i sanaciju je produžen na 12 godina. Prvih godinu dana 20 milijuna kuna, a nakon toga 11 godina plaćat će se oko 700.000 kuna mjesečno. Rok za izvršenje koje ima Cezar je 36 mjeseci, svih 105.000 tona bala. Cijena obrade je ista kao i 2008. godine, iako su cijene u međuvremenu rasle, pojasnio je.

Istaknuo je kako su municipalne obveznice 67 milijuna kuna, a ne 200 milijuna kako neki govore. Dodao je kako se njima rješavaju se podzemni spremnici, 15-20 lokacija, za 4 milijuna kuna, zatim opremanje gospodarske zone Brezje odnosno servisna cesta za 5 milijuna, realizacija sadržaja na od države darovanom zemljištu Beli kipi za 4 milijuna, te otkup zemljišta Ekos holding 26 milijuna kuna i TH invest 22,5 milijuna kuna.

Jedna od dobrih odluka na Vijeću, ističe Habijan, je da FOI dobiva vilu Oršić na 30 godina da ju adaptira za izvođenje svoje nastave, a prioritet grada Varaždina je da postane pravi sveučilišni grad.

– Odbacujem bilo kakve etikete da bilo kome pogodujem. Ušao sam u ovo iz iskrenih namjera i ne bih dizao ruku za nešto što bi bilo na štetu građana – rekao je Habijan.

m.furlan/sjever.hr 15.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.