Now Reading:
Capak: Ako je Divjak pozitivna, članovi Vlade neće morati u izolaciju, nosili maske
Full Article 4 minutes read

Capak: Ako je Divjak pozitivna, članovi Vlade neće morati u izolaciju, nosili maske

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u utorak kako u slučaju da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ima koronavirus, ostali članovi Vlade neće morati u samoizolaciju jer su na jučerašnjem sastavku u Vladi svi nosili maske, piše Hina.

Svi dužnosnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i ministrica Blaženka Divjak u utorak su od epidemiologa dobili uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na korona virus, jer je državna tajnica iz Ministarstva pozitivna na koronavirus.

Divjak je jučer sudjelovala na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Banskim dvorima, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, na kojoj su bili svi ministri.

Na upit gdje se državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Ivana Franić zarazila, ravnatelj HZJZ-a Capak kazao je da je jedna osoba iz Ministarstva bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju i pozitivna je. U tom je Ministarstvu bilo više kontakata s djelatnicima, kazao je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

S obzirom da se jučer održala sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj je bila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a ona je kontakt oboljele, Capak je rekao da su za trajanja sastanka svi imali maske, što znači da čak i ako bude pozitivna, sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju.

“Sama Divjak i drugi zaposlenici moraju u samoizolaciju, a neki su se i testirali, rezultati će biti poznati predvečer”, najavio je.

Capaka su novinari pitali je li državna tajnica Ivana Franić bila na svadbi i je li kršila mjere samoizolacije.

“Ja znam da je bilo veliko okupljanje, ali ne znam da je riječ o svadbi, znate više od mene. Čim se saznalo za jednu oboljelu, dr. Alan Medić iz Zadra javno je apelirao na sve da budu u samoizolaciji. Je li se radio o kršenju samoizolacije, ne mogu vam odgovoriti”, rekao je.

Capak je rekao i da nakon provedenih parlamentarnih izbora, 5. srpnja, nisu primijetili porast broja zaraženih. Što se tiče događaja u Domu za starije u Klaićevoj, istaknuo je da se ta situacija još uvijek ispituje i da nemaju potvrdu da je to vezano za izborni dan.

Vezano za turiste i zarazu koronavirusom, Capak je rekao kako nije potvrđeno da su češki turisti, koji tvrde da su se tu zarazili – zaista tu zarazili. Ako su se Česi doista zarazili kod nas, mi ćemo to iskomunicirati, dodao je.

Rekao je i da je jedna osoba, srpski građanin repatriran u Srbiju. Isti dan kad je došao u Pulu je testiran. Iz Švedske je došla obitelj koja se zarazila u Švedskoj. Oni su još uvijek u Puli u izolaciji. Imali smo dva pilota privatnog zrakoplova, odmah su testirani čim su došli, rekao je Capak.

Zaražena je obitelj iz Makedonije koji su u Zadarskoj županiji. Majka je liječnica, dogovor je da će ostati u apartmanu dok bolest ne prođe. U Splitu je britanski državljani zaražen, ne zna se gdje i kada se zarazio, naveo je Capak.

Komentirajući aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je da nam se događaju masovna okupljanja s kojih nam dođe više oboljelih i jako je teško bilo što predvidjeti.

Ocijenio je kako Hrvatska ima dobre mjere.

Vezano za preporuke HZJZ-a i prijevoznike koji unatoč preporukama napune prijevozna sredstva zbog isplativosti, voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da će se inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od sutra obavljati jača kontrola na autobusnim kolodvorima i lukama.

foto: arhiva

sjever.hr / hina.hr

14.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.