Now Reading:
Capak: Po rezultatima seroloških testiranja 2,4 % ispitanika ima antitijela na virus
Full Article 2 minutes read

Capak: Po rezultatima seroloških testiranja 2,4 % ispitanika ima antitijela na virus

Ravnateljem HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak rekao je u nedjelju za RTL da su završili serološko istraživanje, a rezultati seroloških testiranja u Hrvatskoj pokazali su da 2,4 posto ispitanika ima antitijela na virus, piše Hina.

– 2,4 posto ispitanika, ima ih 1054, imaju razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom. Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Capak, gostujući u Dnevniku RTL-a.

Najavio je da će rezultate serološkog istraživanja objaviti idućih dana.

Osvrnuo se i na odluku Nacionalnog stožera CZ da se od ponedjeljka 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, uvodi obvezno korištenje maski za lice za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i u javnom prometu.

– WHO već nekoliko dana komunicira da nas najesen očekuje puno kompliciranija situacija nego je sada i mi se za to pripremamo. Ako se ona zaoštri, bit će važno i da na drugim mjestima građani nose maske, pa to na određeni način možemo smatrati i pripremom za jesen. Najvažnije je da mi educiramo naše građane i da se oni naviknu na to kako je važno da se primjenjuju preventivne mjere, a mislim da je represija puno manje važna – rekao je Capak.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

foto: arhiva

sjever.hr / hina.hr

13.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.