Now Reading:
Održano prvo javno izlaganje trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Održano prvo javno izlaganje trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu održano je prvo javno izlaganje 3. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije te izmjena i dopuna Strateške studije utjecaja na okoliš.

Zamjenik župana Robert Vugrin je istaknuo da je riječ o jednom od najznačajnijih strateških dokumenta koji je zahtijevao izmjenu jer su se promijenile okolnosti i zakonodavni okvir.

– Prostorni plan Varaždinske županije je donesen 2000. godine, izmjene su bile 2006. i 2009. godine, pa su ovo treće izmjene i dopune. Ovo je prvo javno izlaganje, a u tijeku je i javna rasprava koja traje 30 dana, od 1. srpnja do 30. srpnja 2020. – pojasnio je zamjenik.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić rekla je kako tijekom postupka slijede svi formalni koraci te da cijeli proces izmjena traje dvije godine.

– Još smo 2018. godine pokrenuli sveobuhvatne izmjene, a ovo je prilika da provjerimo je li sve usklađeno i obuhvaćeno. Nadam se konstruktivnim primjedbama, a fokus je da otvoreno raspravimo o svim mogućnostima za razvoj naše Županije jer je kvalitetno prostorno planiranje nužna pretpostavka za cjelokupan razvoj na svim područjima – kazala je.

Osnovni cilj trećih po redu izmjena i dopuna je da se u Varaždinskoj županiji unaprijedi organizacija, korištenje i namjena prostora, te osiguraju mjerila i smjernice za uređenje i zaštitu prostora usklađene s novim propisima, važećim dokumentima, aktualnim strateškim opredjeljenjima i stavovima Županije i države, stanjem na terenu, kao i zahtjevima, podacima, planskim smjernicama i propisanim dokumentima iz područja djelovanja javnopravnih tijela koja sudjeluju u postupku prema posebnim propisima.

Usporedno se provodi i postupak strateške procjene utjecaja na okoliš trećih izmjena i dopuna Prostornog plana. Za provedbu tog postupka izrađena je Strateška studija utjecaja na okoliš te je proveden propisani dio postupka.

Javna rasprava o tom dokumentu provodi se objedinjeno s javnom raspravom o prijedlogu trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije.

Javna rasprava započela je 1. srpnja i traje do 30. srpnja 2020., do kada se mogu dostaviti pisane primjedbe i prijedlozi, te mišljenja javnopravnih tijela.

Za sve zainteresirane građane će javno izlaganje trećih izmjena i dopuna Plana biti 16. srpnja u 16 sati u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Nositelj izrade trećih izmjena i dopuna Plana te postupka strateške procjene je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije, izrađivač je Županijski zavod za prostorno uređenje, a izrađivač Strateške studije ovlaštenik ECO-INVEST d.o.o. iz Zagreba.

sjever.hr

10.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.