Now Reading:
Županijska skupština: Nagrada za životno djelo Stjepanu Šafranu
Full Article 3 minutes read

Županijska skupština: Nagrada za životno djelo Stjepanu Šafranu

Županijska skupština na današnjoj je sjednici jednoglasno donijela odluku o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2020. godini.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Stjepanu Šafranu, istaknutom i uglednom građaninu Republike Hrvatske, koji je svojim radom, 50-godisnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unaprjeđenju metalne struke, gospodarstva i promidžbi Varaždinske županije. Stjepan Šafran obrtnik je i poduzetnik više od 50 godina.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao fizičkoj osobi, dodjeljuje se Davoru Matačiću, akademskom muzičaru, klaviristu i magistru političkih znanosti s područja Međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost. Od 2002. godine zaposlen je u Glazbenoj školi u Varaždinu, a od 2013. godine obnaša dužnost ravnatelja Glazbene škole, sada već u drugom mandatu.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, kao pravnoj osobi, dodjeljuje se Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina, koja je osnovana 1959. godine. Protekom godina Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina postiže izuzetne rezultate. Posebni je naglasak na školovanju kadrova, pa u vatrogasnoj postrojbi nema vatrogasca koji nema zvanje vatrogasnog tehničara. Svojom stručnošću, znanjem, iskustvom i opremom čine jezgru za stručno osposobljavanje građanstva i kadrova vatrogasnih društava na području cijele čupanije, cime podižu svijest o zaštiti od požara i populariziraju vatrogasno zvanje. Dokaz kvalitete rada vidljiv je sudjelovanjima na vatrogasnim natjecanjima, pa su tako 2018. godine u austrijskom Villachu osvojili 2. mjesto u Europi. Postrojba je svojim dosadašnjim radom obilježila 60 godina kontinuiranog požrtvovnog rada.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, kao fizičkoj osobi, dodjeljuje se Damiru Crlenom, šefu kuhinje, kuharu specijalisti. Svoje prve kuharske uspjehe Crleni je počeo postizati kao učenik Ugostiteljske škole, završetkom koje počinje raditi u varaždinskom hotelu Turist. Poseban interes pokazuje za suvremenu obradu tradicionalnih jela varaždinskog kraja, a svoju specijalizaciju usmjerio je ka pripremi jela od divljači, fazana, prepelice, zeca i dr. Školovanje je nastavio na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, smjer gastronomija i restoraterstvo.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, kao fizičkoj osobi, dodjeljuje se posthumno Franji Klopotanu, slikaru koji je svojim radom i slikarstvom dao izuzetan doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu i to u području umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Njegov slikarski opus dijela naive u kojima su sveprisutni elementi Hrvatskog zagorja, prepoznatljiv je i cijenjen diljem Europe pa i šire.

sjever.hr 09.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.