Now Reading:
Predstavljen Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić
Full Article 4 minutes read

Predstavljen Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić

Gotovo 684 milijuna kuna vrijedan Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić predstavljen je građanima i medijima u prostorijama Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o.

Projekt nazvan ZA ČISTO I BISTRO povećat će priključenost stanovništva na javne kanalizacijske sustave, omogućiti pročišćavanje otpadnih voda, osigurati racionalnije korištenje vode te pridonijeti očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće i na kraju, zaštiti vodnih resursa i okoliša.

Projekt koji se provodi u Zagrebačkoj županiji i obuhvaća područje Grada Zaprešića i Općina Bistre, Brdovca, Luke, Pušće, Marije Gorice i Dubravice predstavio je Željko Majcen, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o., poduzeća koje je korisnik Projekta, a o projektu su kao partneri govorili i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića te Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

“Kad kažemo čisto i bistro, otkrivamo odmah i ciljeve Projekta – imati čistu prirodu, čistu vodu, čiste vodotoke i da nam sve bude čisto i bistro, dok ZA označava zaprešićki kraj. Osim izgradnje infrastrukture, jedan je od naših važnih zadataka u ovom projektu edukacija građana. VIO Zaprešić na tome radi već dugi niz godina i u svakom smo trenutku spremni surađivati s našom zajednicom, udrugama i lokalnom samoupravom, kao što je bilo i na ovom velikom i uspješnom projektu”poručio je Željko Majcen, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk poručio je da smo “zbog ovakvog projekta, kao i po drugim vodno-komunalnim projektima, uz bok razvijenim europskim zemljama”, te dodao da je zbog svega toga, Zaprešić poželjan za život.

Sufinanciranje iz fondova EU

Ukupna je vrijednost projekta 683.801.112,50 kuna (s uključenim PDV-om), a za njegovu su provedbu kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. osigurana bespovratna sredstva EU u iznosu od čak 70,88 posto prihvatljivih troškova, odnosno 387.792.012,26 kuna. Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurat će 116.777.202,04 kuna, dok će preostali dio u iznosu od 42.471.675,70 kuna sufinancirati Grad Zaprešić i okolne Općine.

Realizacijom ovog projekta, odnosno izgradnjom i rekonstrukcijom sustava javne vodoopskrbe smanjit će se i gubici u sustavu te će se osigurati veći stupanj pouzdanosti vodoopskrbe za vodouslužno područje. Na sustav javne odvodnje bit će priključeno 13.267 dodatnih stanovnika, a uz to će se dograditi postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na II. i III. stupanj pročišćavanja.

Provedba projekta je od posebnog značaja stanovnicima naselja koja još nisu priključena na mrežu odvodnje (Ivanec, Jablanovec, Pojatno i Kupljenovo), a početak gradnje očekuje se tijekom sljedeće godine.

Osim Projekta ZA čisto i bistro, javnosti je predstavljeno i prvo specijalno vozilo za CCTV inspekciju sustava, jednu od najdjelotvornijih metoda za uvid u stanje sustava odvodnje, koje će efikasno locirati sve nepravilnosti kako bi se izvršile potrebne sanacije.

Više informacija o projektu dostupno je na internetskoj stranici projekta www.zacistoibistro.hr.

www.sjever.hr/zapresic.hr 08.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.