Now Reading:
Barbara Antolić Vupora hit u Sloveniji
Full Article 2 minutes read

Barbara Antolić Vupora hit u Sloveniji

Antolić Vupora

Slovenska tiskovna agencija (STA) pozorno je pratila izbore u Hrvatskoj. Ističu kako je u Hrvatski sabor ušla prva pripadnica slovenske manjine od proglašenja neovisnosti, Barbara Antolić Vupora, piše Jutarnji.hr.

Kao i mediji u Hrvatskoj, i Slovenci ističu uvjerljivu pobjedu HDZ-a i Andreja Plenkovića, a napominju i da mu je na pobjedi među prvima čestitao i slovenski premijer Janez Janša.

Slovenci pritom ističu da će Plenković vladajuću većinu sigurno sastavljati s osam zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Među tih osam doduše nije i Barbara Antolić Vupora, prva pripadnica slovenske manjine u Hrvatskom saboru od proglašenja neovisnosti. Ona je u Sabor ušla na listi Restart koalicije, dok će slovensku i još četiri nacionalne manjine u Saboru zapravo opet zastupati pripadnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Antolić Vupora svoj je mandat osvojila s 3. mjesta liste Restart koalicije u III. izbornoj jedinici, a dobila je 812 preferencijalnih glasova, ili 1,41 posto glasova s liste.

Naravno, Antolić Vupora odmah je postala jedna od glavnih priča prilikom pokrivanja hrvatskih parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Kako piše STA, u vijesti koju su prenijeli brojni slovenski mediji, Antolić Vupora svoj je politički put vezala uz SDP. Prije dvije godine postala je predsjednica podružnice SDP-a u Varaždinu, gdje je djelovala i kao predstavnica slovenske manjine.

– To da sam članica SDP-a ne znači da neću biti uspješnija pri ostvarivanju ciljeva za slovensku manjinu u Hrvatskoj, nego što bih bila da sam izabrana kao zastupnica manjine u posebnoj izbornoj jedinici za nacionalne manjine – kazala je Antolić Vupora za STA.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

sjever.hr / jutarnji.hr

07.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.