Now Reading:
Privode se kraju radovi na Vodotornju. Čačić: ”Imat ćemo vrhunski objekt 21. stoljeća”
Full Article 3 minutes read

Privode se kraju radovi na Vodotornju. Čačić: ”Imat ćemo vrhunski objekt 21. stoljeća”

Varaždinski Vodotoranj uskoro će zasjati punim sjajem, u potpuno novom ruhu jer opsežni radovi vrijedni više od 15 milijuna kuna privode se kraju.

Vodotoranj je izgrađen 1965. godine, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja je pokrenula EU projekt energetske obnove zgrade, prvi put u 55 godina izvode se radovi u ovako velikom obimu. Kako radovi napreduju i hoće li sve biti završeno u dogovorenom roku, danas su provjerili župan Radimir Čačić i njegovi zamjenici Robert Vugrin i Tomislav Paljak.

-Nakon što smo 55 godina imali objekt moderne koji se pretvorio u ruglo Varaždina, ovaj se objekt pretvara u prvorazrednu, modernu zgradu, ne samo sa fasadom. Ovo je ventilirana, termički zaštićena fasada, ovo su sasvim drugi materijali, a u okviru objekta su napravljene i sve ostale tehničke i tehnološke promjene koje su dovele ne samo do više od 67 posto, odnosno dvije trećine smanjenja potrošnje energenata, nego i do ekološki puno prihvatljivijih karakteristika i smanjenja CO2 za 72 posto. S druge strane, tu je i uvođenje dopune klima uređaja i potpuno novog sustava rasvjete.
Radi se o najkvalitetnijim materijalima koje arhitektura trenutno pruža i imamo cijeli niz promjena – više od 500 prozora, niz radijatorskih setova novu opremu na klimatizaciji i ventilaciji – rekao je župan,

Dodao je kako će Vodotoranj biti vrhunski objekt 21. stoljeća u svakom pogledu, istaknuvši da je pola potrebnih sredstava osigurala Europa, a po četvrtinu Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja.
Župan je najavio što slijedi:
-Sad idemo etažu po etažu na interijer. Kompletno će se opremiti, mijenjati, pregradni zidovi, unutrašnja vrata, sanitarije. Za mnoge projekte u ovoj zemlji, s razlogom ili ne, korona je bila alibi da se nisu realizirani na vrijeme, da su se probili rokovi i cijene. Ovdje to nije tako. Cijelo vrijeme su ljudi u ovom objektu radili, građevinari su radili na radovima koji se sad završavaju iako koordinacija nije bila jednostavna. Objekt se završava na vrijeme, pa i nekoliko dana prije, a rok je do kraja mjeseca.

Da će radovi završiti na vrijeme potvrdio je Igor Horvat, glavni inženjer gradilišta.
-Nije bilo jednostavno, ali uspjeli smo se organizirati i uspješno ćemo privesti radove kraju. Dosad je izvedeno oko 95 posto radova i kroz 10 do 15 dana ćemo kompletno skinuti skelu i završiti.

Osim vanjskih, obavljeni su kompleksni unutrašnji radovi.
-Zamijenjena su kompletno grijača i rasvjetna tijela, obavljeni soboslikarski radovi, obavljeni su i radovi na 11. katu gdje su bile vodospreme, a upravo završavamo terasu na 10. katu, s koje će biti prekrasan pogled i renutno se postavlja keramika i završava fasada. Stolariju smo uredili sve do podruma u kojem su radovi bili dosta zahtjevni jer su kotlovnice i arhiva, a ostalo nam je u prizemlju napraviti platformu za osobe s invaliditetom. Kad se skela kompletno skine ostaje nam završni sloj fasade čišćenje gradilišta i to je to – zaključio je Horvat.

ak/sjever.hr

03.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.