Now Reading:
I Zagorje će uskoro imati Sigurnu kuću. Kolar: „Sada će žrtve nasilja konačno imati siguran prostor na području naše županije”
Full Article 4 minutes read

I Zagorje će uskoro imati Sigurnu kuću. Kolar: „Sada će žrtve nasilja konačno imati siguran prostor na području naše županije”

Sigurna kuća, tajno sklonište za žrtve nasilja koje služi kao mjesto na koje žrtve i njihova djeca mogu privremeno pobjeći i dobiti potporu, ekonomsku sigurnost i savjet u sigurnom okruženju, kuća je kakvu Zagorje dosad nije imalo, no to će se uskoro promijeniti.

Najavio je to župan Željko Kolar.
-Danas mi je zadovoljstvo da mogu obznaniti, nakon što su prošle godine Krapinsko-zagorska županija i županijsko Društvom Crvenog križa sklopili sporazum o suradnji na projektu Sklonište za djecu i odrasle osobe, žrtve obiteljskog nasilja, kojeg smo nazvali „Novi početak”, da smo našli objekt koji će služiti kao sigurna kuća i s vlasnikom objekta potpisali ugovor na pet godina za korištenje. Objekt smo kompletno nanovo uredili i prilagodili potrebama žrtava, pogotovo onog sigurnosnog dijela i u tu smo svrhu u 2019. i ove godine uložili oko 900 tisuća kuna- rekao je župan Kolar i dodao:
-Dugo smo radili na tom projektu, u neku ruku kao župan nakon sedam godina mandata ispričavam se što to nismo napravili ranije, ali je bio niz objektivnih i subjektivnih okolnosti koje su nas odvlačile na neku drugu stranu. No sada će žrtve nasilja konačno imati siguran prostor na području naše županije.

Župan je posebno zahvalio svojoj zamjenici Jasni Petek koja je, kako je rekao, mozak ove operacije, zatim Upravnom odjelu predvođenom pročelnicom Martinom Gregurović Šanjug koji su u samoj pripremi odradili veliki posao te ravnatelju županijskog Društva Crvenog križa Davoru Šimunoviću i njegovoj ekipi.
-Svi su oni zajedno odradili velik i stručan posao i svima im od srca zahvaljujem.
Velika je stvar za eventualne žrtve nasilja na podruju Krapinsko-zagorske županije da u svojoj županiji imaju svoje sigurno mjesto, sa željom da se ipak koristi što manje jer bi to značilo da smo kao društvo shvatili da moramo imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik psihičkog i fizičkog zlostavljanja i da takav naš stav treba proklamirati svaki dan, svatko u svojem privatnom i poslovnom životu – zaključio je Kolar.

Prema podacima MUP-a, lani su na području KZŽ prijavljena 263 kaznena djela na štetu djecu i obitelji, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od čak 52 posto. Evidentirano je i 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, gdje je vidljivo smanjenje od 20 posto, rekla je županova zamjenica Jasna Petek.

-Prema ocjeni centara za socijalnu skrb u našoj županiji, na godišnjoj razini postoji potreba za smještaj u sigurnu kuću od 10 do 15 korisnika, no budući da dosad nismo imali sigurnu kuću, pretpostavlja se da bi taj broj bio i veći. Mi smo jedna od šest županija koja još nema to sklonište, zbog niza objektivnih razloga, ali sad objekt imamo i od jeseni počinjemo raditi – kazala je Petek i podsjetila da kao podrška žrtvama nasilja, na području KZŽ od 2012. godine djeluje SOS telefon, a od 2017. i savjetodavno tijelo pri SOS telefonu.
-Shvatili smo da je važno da sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, odnosno Sigurna kuća bude povjerena jednoj ustanovi koja će se samo time baviti, stoga će na sljedećoj Županijskog skupštini kao jedna od točaka dnevnog reda biti osnivanje ustanove za žrtve nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kad se donese ta odluka i dobije suglasnost Ministarstva, pripremljeni će se projekt prijaviti, a Županija će biti nositelj. Bez obzira na ishod, nastavljamo sa svima aktivnostima vezanim uz početak rada Sigurne kuće. To će biti mjesto koje pruža sigurnost i šansu za novi početak.

Davor Šimunović zahvalio je Županiji, županu, zamjenici i pročelnici na odličnoj suradnji.
-Do sada je odrađeno gotovo 95 posto posla. Kuća je uzeta u najam, kapaciteta je osam osoba i možda još koji dodatni ležaj za djecu, a uređena je po pravilniku o minimalnim uvjetima i sad čekamo dozvolu. Zaposlene su socijalna radnica i asistentica u skloništu, napravljeni su brojni kontakti sa sigurnim kućama u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji te sa sigurnom kućom u Zagrebu koja svima u Hrvatskoj treba biti uzor – kazao je Šimunović dodavši da su se dvije djelatnice dodatno educirale te da su potpuno spremne za početak rada.

ms i ak/sjever.hr

03.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.