Now Reading:
SDP-ovi Bilić, Posavec i Kovač sazvali presicu u Varaždinu – doznajte koji je bio povod!
Full Article 3 minutes read

SDP-ovi Bilić, Posavec i Kovač sazvali presicu u Varaždinu – doznajte koji je bio povod!

SDP-ovi Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec i Hrvoje Kovač zamjenik lepoglavskog gradonačelnika danas su u Varaždinu održali zajedničku konferenciju za novinare.

Tema presice bile su odlične ocjene koje je Institut za javne financije dodijelio ovim trima jedinicama lokalne samouprave za transparentnost.

Grad Ludbreg već godinama dobiva ocjenu 5 za transparentnost proračuna i za predstavljanje svega onoga što i Grad i gradski vijećnici kroz Gradsko vijeće rade za dobrobit građana, rekao je Bilić.
-Nas ne iznenađuje ova ocjena jer na nju smo navikli, na nju smo ponosni i nastojat ćemo da i ubuduće proračun Grada Ludbrega bude prema svojim građanima, prema medijima, prema svima onima koje zanima, u potpunosti transparentan i da svi građani u svakom trenutku mogu vidjeti na koji način se njihovi novci koji se prikupe iz poreza ili iz EU fondova troše – rekao je Bilić i podsjetio da će uskoro Grad Ludbreg s Gradom Gospićem sudjelovati u projektu koji je fokusiran upravo na transparentnost proračuna.
-Uskoro kreće provedba tog projekta, a isto tako, s Udrugom gradova bit ćemo među tri grada koji će učiti i podučavati svoje građane elementima na koje trebaju gledati kod objavljivanja proračunskih dokumenata, kako bi mogli kvalitetnije sudjelovati u pripremi samih proračuna, a kasnije i u njegovoj kontroli. Mi smo prije dvije godine kao prvi grad uveli elektroničko glasovanje i elektroničku distribuciju svih materijala koji se nalaze na Gradskom vijeću i sve je dostupno građanima – istaknuo je ludbreški gradonačelnik.

I Općina Petrijanec je dobila odličnu ocjenu za proračunsku transparentnost, a načelnik Posavec podsjetio je da Institut za javne financije, a prije toga GONG, provode ovakvo istraživanje od 2011. godine.
-Općina Petrijanec je od tada, pa sve do 2018. godine imala uvijek jedinicu ili nulu za proračunsku transparentnost. Prošle godine smo prvi put imali odličnu ocjenu i na dodjeli smo bili posebno pohvaljeni jer je to bio jedan od najvećih skokova u Republici Hrvatskoj – s negativnog trenda uspjeli smo skočiti na veliku transparentnost, što je zalog svim našim građanima, ali i podrška i motivacija za daljnji rad. S druge strane, naši mještani koji imaju povjerenja u nas mogu vidjeti da se proračunski novac troši potpuno transparentno i u svrhe za koje je i namijenjen – rekao je Posavec.

Dodao je da je Općina Petrijanec prošle godine imala rekordan proračun u iznosu od 15,8 milijuna kuna, od čega je 4,3 milijuna kuna bilo europskih sredstava, iz EU fondova ili kapitalnih pomoći iz ministarstava.
-Brojni projekti koje smo proveli, od dogradnje dječjeg vrtića, energetske obnove, do izgradnje cesta, provedeni su transparentno, što je Institut sada i potvrdio – kazao je Posavec.

Među najtransparentnijima u Hrvatskoj Grad Lepoglava je već nekoliko godina, podsjetio je Kovač.
-Ovo je odgovornost, petica koju Lepoglava nosi već nekoliko godina, ali i zalog da se treba i može bolje. Mi smo 2011. godine od GONG-a dobili peticu kao jedan od pet posto gradova u Hrvatskoj koji je najtransparentniji. To ništa ne znači ukoliko ne radite aktivno svaki dan da se još više i konkretnije radi na otvorenoj vlasti. Tek onda kad ćemo imati otvorenu vlast, otvorene sve financije, možemo govoriti o zdravijem društvu. Ovo je početak, velika odgovornost na nama, ali i podstrek, znamo što i kako dalje – zaključio je Kovač.

nk i ak/sjever.hr

02.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.