Now Reading:
I zakupci poslovnih prostora na varaždinskom placu odvajat će otpad na „kućnom” pragu – biokompostom prihranjivat će se lješnjaci
Full Article 3 minutes read

I zakupci poslovnih prostora na varaždinskom placu odvajat će otpad na „kućnom” pragu – biokompostom prihranjivat će se lješnjaci

U sklopu programa transnacionalne suradnje „INTERREG SREDIŠNJA EUROPA“, naziva “CITYCIRCLE”, na varaždinskoj je Gradskoj tržnici danas simbolično označen početak provedbe zanimljivog, ali i nadasve korisnog pilot projekta.

Svaki od zakupaca poslovnih prostora na placu dobio je, naime, po četiri reciklažne kante za razvrstavanje otpada, pa će se tako na primjeru Gradske tržnice demonstrirati kako princip kružne ekonomije funkcionira u praksi te koje ekonomske i ekološke benefite od primjene njenih načela mogu ostvariti tvrtke, institucije, građani i društvo u cjelini.

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin, istaknuo je kako je ovo za Tržnicu poseban dan.
-Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN kao nositelj projekta te Gradska tržnica i Čistoća kao sudionici projekta, za sve zakupce na tržnici nabavili su reciklažne kante, a cilj nam je da zakupci putem odvajanja otpada podignu svoju svijest o razvrstavanju otpada – rekao je Ciglar.

Cilj je ujedno i smanjiti količinu otpada i povećati njegovo razvrstavanje, a tu je i dodatni benefit projekta, objasnio je direktor Tržnice:
-Naša tržnica kod zapadne zaobilaznice ima dvije površine na otprilike hektar ograđenog prostora na kojima je posađeno više od 300 lješnjaka, pa će se od otpada koji nastane napraviti biokompost koji će služiti za prihranu tih lješnjaka. Na taj će se način kružna ekonomija zatvoriti.

Osim Varaždina, u projekt su uključeni i gradovi iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Italije, malih središta regija koje će biti obuhvaćene izradom strategije kružne ekonomije, objasnio je Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever – DAN:
-Jedna od pilot aktivnosti je napraviti mali kružni projekt zahvaljujući kojem će se vidjeti kako kružna ekonomija može u praksi funkcionirati. Prikupljat će se otpad od ambalažnog do biootpada, a Čistoća će mjeriti količine, dok će se od biorazgradivog otpada koji nije štetan raditi biokompost.

To su mali projekti, a do kraja godine bit će izrađena i prezentirana Strategija Grada Varaždina za upravljanje cirkularnom ekonomijom, rekao je Ernoić:
-Tako će Grad Varaždin biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati tu Strategiju koja će biti podloga, zajedno s ostala četiri grada, da se izrade nacionalne i transnacionalne strategije pa bi se poticaji, potpore i zakonska legislativa trebali prilagođavati.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar rekao je da Grad Varaždin ovime nastavlja što je započeo 2017. odnosno 2018. godine.
-Mi smo ispunili sve ciljeve koje je Republika Hrvatska postavila pred nas, kad je riječ o razvrstavanju otpada. Imamo 83 zakupca na Gradskoj tržnici koji će dobiti ove posude. To je u sklopu onoga što radimo, a to je kontrolirano provođenje odvajanja otpada na kućnom pragu. Kroz sustav Čistoće, kroz Tržnicu i prijavu na natječaj za sortirnicu nastavljamo sa zelenom ekonomijom i radit ćemo i dalje na tome da ispunimo naše ciljeve, odnosno ciljeve koje ima Republika Hrvatska.

Na primopredaji reciklažnih kanti bio je i Franjo Rajner iz tvrtke Čistoća.
-Na području grada Varaždina, odnosno, jedinica lokalne samouprave smo još 2016. godine pokrenuli odvajanje otpada na mjestu nastanka. Ovo je prilika da se to napravi i na Gradskoj tržnici, kod svakog zakupca jer najveća je kvaliteta sortiranja kad se to napravi na početnoj točci. Zakupci su dosad donosili otpad na jedno mjesto i onda je sve bilo na njihovoj savjesnosti i educiranosti pa je i mogućnost greške bila veća. Sad očekujemo bolje rezultate, a Čistoća će osigurati svaku vrstu podrške – zaključio je Rajner.

ak/sjever.hr

01.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.