Now Reading:
Grad Ivanec pomaže mladima pri rješavanju stambenog pitanja: potpisani ugovori s prvih 13 korisnika
Full Article 2 minutes read

Grad Ivanec pomaže mladima pri rješavanju stambenog pitanja: potpisani ugovori s prvih 13 korisnika

Iseljavanje mladih veliki je problem s kojim se bore gotovo sve jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Kako bi potaknuo građane da ostanu živjeti na području grada, ali i privukao nove stanovnike, Grad Ivanec raspisao je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava građanima temeljem programa mjera za poticanje rješavanje stambenog pitanja, a potpisivanje ugovora s prvih 13 korisnika održano je u četvrtak u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora u Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić osvrnuo se na činjenicu da je po prvi puta u povijesti Ivanca, Grad izašao s jednom takvom vrstom potpore.

– Taj program možemo smatrati i demografskom mjerom jer subvencioniramo ne samo ostanak na području grada Ivanca, a tako i Hrvatske, nego i pomažemo mladim obiteljima da ostanu ovdje i da ovdje osnuju obitelj – rekao je Batinić te dodao kako je ovaj program na tragu svih ostalih mjera i programa što se tiče poticanja.

– Interesa ima i dalje i program je trajno otvoren, a mi ćemo zahtjeve kako pristižu obrađivati i sukladno mogućnosti proračuna potpisivati ugovore – naglasio je gradonačelnik.

ivanec potpore mladima (2)

Pročelnica Marina Držaić istaknula je da su programom prepisane tri mjere, a to su subvencija rate kredita u visini od 10 %, oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa u skladu sa zakonom koji regulira subvencionirano stanovanje i oslobođenje od plaćanja komunalne naknade u određenom roku trajanja.

– Svaki korisnik tog kredita ima obaveze prema gradu, a to je zadržati svoje prebivalište. Za novorođeno dijete ima daljnjih pogodnosti, odnosno svako rođeno dijete je godina dana subvencija više – rekla je Držaić.

ivanec potpore mladima (6)

Koliko su značajne ove mjere Grada Ivanca potvrđuju i korisnici ovog programa. Među njima je Andrea Krnic Kišiček čija je obitelj kupila kuću u Ivancu:

– Ostajemo u Ivancu i u ovo teško vrijeme ovaj nam program olakšava plaćanje kredita, a puno nam znači i oslobođenje od plaćanja komunalnih naknada te ostale pogodnosti.

U Ivanec doseljava i mlada obitelj iz Bednje. Dejan Petković istaknuo je kako im je ova pogodnost olakšala odluku da krenu s izgradnjom jer gradnja kuće nije mala stvar te se nadaju da bi kroz dvije godine mogli poslati građani grada Ivanca.

ivanec potpore mladima (4)
ivanec potpore mladima (5)
ivanec potpore mladima (1)

m.furlan/sjever.hr 02.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.