Now Reading:
Obrt “Josip Pleško” unaprijedio proizvodnju: nova tehnologija i strojevi za veću konkurentnost
Full Article 4 minutes read

Obrt “Josip Pleško” unaprijedio proizvodnju: nova tehnologija i strojevi za veću konkurentnost

Od srpnja 2018. obrt „Josip Pleško“ provodio je projekt „Jačanje konkurentnosti kroz podizanje tehnološkog nivoa“, čija je završna konferencija održana u utorak u Zaboku.

Cilj projekta je poboljšani rast i razvoj MSP na domaćim i stranim tržištima, a ukupna vrijednost projekta je oko 16,5 milijuna kuna, od kojih gotovo 6 milijuna kuna predstavlja bespovratni iznos potpore Europske unije.

Davor Pleško, vlasnik obrta, pokazao je nove strojeve, tehnologije i novo opremljeni laboratorij.

– Ovime je zaokružen jedan dio proizvodnje, ono što nam je dosad nedostajalo, a što bismo mogli dobro unovčiti, na neki način prodati na europskom tržištu. Opterećeni smo koronavirusom, nekakvom svjetskom recesijom i nadam se da ćemo uspjeti barem dio toga odraditi, a ukoliko ne, onda ćemo nastaviti to forsirati kad se situacija popravi – rekao je Pleško.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je kako su privatne investicije čak bitnije od državnih.

– U današnje vrijeme kad je borba za svako radno mjesto nakon krize koju je izazvala pandemija, svaka ovakva privatna investicija je više nego dobrodošla. S 3 cilja: modernizacija proizvodnje, povećanje proizvodnje i ukupnih prihoda i novo zapošljavanje. To je zapravo ključ uspjeha koji bi trebalo slijediti u čitavoj Hrvatskoj. Mi imamo sreću što imamo predsjednika obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, gospodina Pleška koji se javio na najviše natječaja i povukao najviše bespovratnih sredstava kroz operativne programe i koji zapravo svojim primjerom pokazuje svojim kolegama kako se može napredovati u svojem poslu – rekao je župan Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić naglasio je da je projekt obrta Josip Pleško svijetli primjer kako se postiže veća produktivnost i konkurentnost na vrlo zahtjevnom, prije svega europskom tržištu.

– Pleško je i sam naglasio da su njima glavno tržište Njemačka, Austrija i Italija i upravo formiranje takvih programa kod nas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta omogućava ciljanu skupinu tih proizvodnih firmi da se prijavljuju i da realiziraju te projekte – rekao je Antonić najavivši nove natječaje:

– Za sljedeće razdoblje najavljujem da već pripremamo programe za natječaje na području industrije 4.0., natječaj koji više neće toliko usmjeren u izgradnju zgrada i hala, nego više u tehnologiju, digitalizaciju poslovanja, robotizaciju, automatizaciju, što bi trebalo još više povećati konkurentnost i omogućiti otvaranje kvalitetnih radnih mjesta koja će imati više plaće i omogućiti ljudima da nađu svoju egzistenciju ovdje u našem kraju – naglasio je Antonić.

Predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec kazao je kako na razini Hrvatske možemo govoriti o 12,5 milijardi pokrenutih investicija preko agencije, što kroz sustav bespovratnih potpora, što kroz sustav kreditiranja koji HAMAG BICRO intenzivno provodi u zadnje četiri godine.

– Što se tiče KZŽ, riječ je o 400 milijuna kuna investicija osobito u sektor proizvodnje prerađivačke industrije. Uspjeli smo stvoriti uvjete za nova radna mjesta, na području ove županije preko 600 – rekao je Vrbanec te pozvao poduzetnike da prate natječaje, kako ove koji su sada otvoreni, tako i one koji će se otvarati na jesen jer je na raspolaganju preko 21 milijarda eura sredstava Europske unije.

Zastupnik u posljednjem sazivu Hrvatskog sabora Žarko Tušek čestitao je obitelji Pleško na poslovnim uspjesima:

– Čestitam obitelji Pleško koja vrijedno gradi ovaj poslovni kutak Hrvatskog zagorja svojim radom, radom svojih zaposlenika te uz podršku Vlade RH, potporne mjere Ministarstva gospodarstva i agencije HAMAG BICRO. Drago mi je što smo u mandatu aktualne Vlade podigli korištenje europskih sredstava na 94% i što smo samo kroz omotnicu u gospodarstvu na području KZŽ investirali gotovo 250 milijuna kuna potpornih mjera i poticaja – rekao je Tušek te dodao:

– Ispred nas je Europa nove generacije, poseban paket koji je dogovorila Vlada Andreja Plenkovića od 10 milijardi eura plus nova nova omotnica od gotovo 12 milijardi eura. Dakle, gotovo 22 milijarde eura direktnih investicija i potpora za cijelu Hrvatsku.

m.furlan/sjever.hr 23.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.