Now Reading:
VIDEO Milan Rezo o radovima na Trakošćanskom jezeru: Nismo zabrinuti, vladamo situacijom i uvjereni smo da će radovi uskoro završiti
Full Article 3 minutes read

VIDEO Milan Rezo o radovima na Trakošćanskom jezeru: Nismo zabrinuti, vladamo situacijom i uvjereni smo da će radovi uskoro završiti

Trakošćansko jezero uskoro bi doista moglo zasjati u punom sjaju jer se radovi, unatoč u dva navrata vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama i obilnim padalinama, privode kraju i dosad je završeno između 85 i 90 posto planiranih radova.

Rekao nam je to direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, Milan Rezo.

-Mi smo sada u visokoj fazi završavanja radova, ali paralelno, s obzirom da smo očistili sediment iz jezera, idemo sa sanacijom erozija, odnosno klizišta na lijevoj i desnoj obali. Imamo četiri lokacije, dvije smo već završili, 120 metara gabionskih zidova na desnoj obali bivšeg kupališta smo završili i 40 metara potpornog zida uz branu prema dvoru Trakošćan. Ostaje nam još u fazi radova na lijevoj i desnoj obali prvog dijela jezera ukupno 300 metara uređenja obale s kamenom na tom dijelu jezera – izjavio je Rezo.

Naglasio je kako su trenutno najviše koncentrirani upravo na sanaciju erozija.

-Mogu s pravom reći da smo više od 85 posto do 90 posto jezera očistili. Nalazimo se na zapadnom dijelu i čišćenje provodimo pomoću tri buldožera. Teški strojevi se kreću na jezeru bez većih problema zajedno s damperima koji odvoze sediment i do sada smo ukupno izvadili više od 170 tisuća kubika sedimenta i deponirali ga na deponiju oko 2 kilometra od jezera Traakošćan – pojasnio je.

Rezo je dodao kako će čišćenje sigurno završiti do kraja srpnja, a do kraja kolovoza sanacija erozija i izgradnja obaloutvrda na lijevoj i desnoj strani jezera.

-Vrijeme nas je dva puta omelo u radovima, imali smo u dva navrata preko 80 tisuća kubika vode u jezeru, znači morali smo napraviti prekide. Inače smo radili doslovno sedam dana u tjednu. Nismo zabrinuti, sada doslovno vladamo situacijom i uvjereni smo da je poslu došao kraj – istaknuo je.

Inače, riječ je o projektu koji financiraju Hrvatske vode i koji je prema prvim procjenama trebao koštati 2,5 milijuna eura, no budući da se provodi već nekoliko godina tijekom kojih su se cijene građevinskih radova povećale, ukupna će vrijednost radova biti oko 4 milijuna eura.

-Išli smo u rebalans prema Vladi Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu financija sa zahtjevom od 1,2 milijuna eura, bez PDV-a, odnosno 1,5 milijuna eura sa PDV-om, a paralelno sada pripremamo zahtjev da apliciramo u NPOO i tu smo dobili čvrsto obećanje s pozicije Ministarstva gospodarstva da će nam ono to prihvatiti. Vjerujemo da ćemo oz EU programa povući sredstva u iznosu od 85 posto – kazao je Rezo.

Odgovorio je i na pitanje kada će Trakošćansko jezero ponovo biti puno vode i zasjati punim sjajem.

-U Božjim smo rukama, ovisimo o količini padalina koje nam trebaju. Jezero je sada volumena 500.000 kubika vode i vjerujemo da ćemo, uz nekakve prosječne padaline, ujesen krenuti ozbiljnije i vidljivije puniti jezero Trakošćan – zaključio je Milan Rezo.

a.kučić/sjever.hr
04.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.