Now Reading:
KORONAVIRUS U MEĐIMURJU Nije poznat izvor zaraze novooboljele osobe
Full Article 3 minutes read

KORONAVIRUS U MEĐIMURJU Nije poznat izvor zaraze novooboljele osobe

posavec

U Hrvatskoj posjednih dana imamo desetke novooboljelih od koronavirusa u mnogim krajevima Hrvatske, a od jučer se tim krajevima pridružila i Međimurska županija, rekao je na današnjoj konferenciji za medije župan Matija Posavec.

-Riječ je o jednom pozitivnom nalazu mlađe osobe. Epidemiološkim izvidima ukupno je 12 osoba stavljeno u samoizolaciju, od čega šest osobnih kontakata oboljele osobe te šest djelatnika u zdravstvenom sustavu – rekao je Posavec te poručio kako je epidemiološka situacija i dalje povoljna te nema panike, ali se građani mole za oprez.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal rekla je da se ne zna gdje se novooboljela osoba zarazila.

– Radi se o osobi za koje ne možemo sa sigurnošću utvrditi gdje je došlo do infekcije. To potvrđuje da je virus kontinuirano prisutan među nama i da moramo odgovorno se u svakom času ponašati vodeći računa da ne dođe do prijenosa virusa među populacijom – rekla je Payerl-Pal dodavši kako zbog zaštite osobe nisu iznijeti podaci o spolu i dobi.

Dosad je u laboratoriju Zavoda testirano 14 uzoraka od kojih su svi bili negativni. Od ovog tjedan uvodi se i serološka dijagnostika.

S obzirom na to da je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Čakovčanka, prati se i situacija s teniskog turnira iz Zadra.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak kazao je kako je očito počelo „drugo poluvrijeme”:

– Prije smo komunicirali da smo prošli prvo poluvrijeme, sad smo u drugom koje je očigledno prema aktualnim informacijama počelo. Što se tiče bolničkog zdravstvenog sustava, reaktivirali smo se u punom opsegu i radimo usluge u broju u kojem smo radili i prije godinu dana u isto vrijeme. Novi naputci HZJZ-a su stigli jučer. Zasad naša bolnica nije određena kao ona u kojoj bi bilo zabrane posjeta, tako da će se i dalje obavljati na ustaljeni način, jedan po jedan, na 20 minuta i uz obaveznu evidenciju i prolaženje epidemiološke trijažne stanice. Na ulazu u bolnicu smo prije par tjedana uspostavili punkt termovizijske kamere koja prati temperaturu posjetitelja, djelatnika i pacijenata – rekao je Novinščak.

Rekao je kako je u kontaktu s novozaraženom osobom bilo šestero zdravstvenih djelatnika, jedan liječnik, jedna spremačica, četiri medicinske sestre odnosno tehničara.

Župan Matija Posavec osvrnuo se i na predizbornu kampanju.

– Ovo je vrijeme pojačanih predizbornih aktivnosti, pa kao Stožer apeliramo na sve političke opcije, kandidate koji sudjeluju na izborima, da vode računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ja ću osobno dati svoj doprinos da ni na koji način neću sudjelovati u bilo kakvoj vrsti kampanje koja podrazumijeva neposredni kontakt, osim onog redovnog posla koji se mora svakodnevno obavljati – poručio je međimurski župan te dodao:

– Očito smo ušli u jedno razdoblje koje će bit vrlo izazovno, pa će se sukladno tome i Stožer civilne zaštite MŽ sastajati, donositi sve potrebe odluke o čemu ćemo redovito obavještavati javnost.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera kako bi zaštitili sebe, ali i rizične skupine građana.

m.furlan/sjever.hr 22.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.