Now Reading:
Vijenci na varaždinskom groblju povodom Dana antifašističke borbe
Full Article 3 minutes read

Vijenci na varaždinskom groblju povodom Dana antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina, Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, PU varaždinske, SDP-a i HVIDRA-e položila su vijence i zapalila svijeće.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Župan Radimir Čačić naglasio je da smo jedna od rijetkih zemlja u kojoj još uvijek postoji želja i potreba za revizijom povijesti.

– Neupitno je da je antifašistička borba, ljudi koji su sudjelovali u pokretu, podupirali ili bili članovi partizanskih jedinica, temelj ove današnje države. To je jasno rečeno u Ustavu. Kad govorimo o drugom dijelu te borbe, a to je Domovinski rat, svi znamo da su Tuđman, Bobetko, Špegelj, Tus, ključni generali Domovinskog rata, su partizani. Nema spora za svakog tko želi objektivno prosuđivati povijest. To ni na kakav način ne obezvrjeđuje žrtve zločina komunističkog režima. Zločini su se dogodili, bili su eksces, ma kako bili masovni. Ako govorimo o temeljima ove države onda je to antifašizam. To su dvije različite stvari. Izjednačavati totalitarne režime na način komunizam = ustaštvo je neprimjereno i potpuno promašeno. Kao što je i neprimjereno izjednačavati komunizam s antifašizmom. Antifašisti su bili svi oni koji su se suprotstavili zločinu u to vrijeme. Nemojmo to poistovjetiti sa stranačkim bojama. Antifašizam je civilizacijski stav i ja s ponosom mogu reći da sam antifašist – izjavio je Čačić.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica dodala je da obilježavamo važan dan.

– Živimo na vrijednostima Europske unije, a antifašizam je jedan od njenih temelja. Pripadam mlađoj generaciji i meni je antifašizam simbol otpora. Nažalost, vidimo da i danas moramo pružati određeni otpor. Anti antifašisti su zapravo marginalci i iako dobivaju medijski prostor, to je činjenica. Htjela bih još istaknuti da je danas, kada polažemo vijence, svjetski dan izbjeglica. Mi smo se izborili za svoju državu, ali na globalnoj razini moramo puno još napraviti – kazala je Malenica.

Uime Zajednice udruga antifašista Dubravka Biberdžić je naglasila da je na našem području bilo je puno antifašističkih aktivnosti, puno onih koji su poginuli i onih koji su završili u logoru u Lepoglavi.

– Uz varaždinsko groblje, ovih dana obilazimo i ostala spomen-obilježja antifašistima u Varaždinskoj županiji. S ponosom mogu reći da je antifašizam civilizacijska tekovina i Hrvatska je na kraju Drugog svjetskog rata bila na strani pobjednika. To pobjede se moraju s ponosom slaviti. I ne može se izjednačavati ono što se dogodilo, bilo je osvete, ali to ne može umanjiti vrijednost antifašističkog pokreta koji je u Hrvatskoj bio najsnažniji u Europi – rekla je Biberdžić.

n.kalajdžija / sjever.hr

20.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.