Now Reading:
U Međimurju pada nezaposlenost, raste broj obrta, izvoz veći od uvoza – Posavec: ključ je u nastavku investicija unatoč krizi
Full Article 3 minutes read

U Međimurju pada nezaposlenost, raste broj obrta, izvoz veći od uvoza – Posavec: ključ je u nastavku investicija unatoč krizi

Početkom lipnja, odnosno nakon krize uzrokovane koronavirusom, Međimurska županija bilježi pad nezaposlenosti, rekao je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije župan Matija Posavec.

Naime, uoči krize, Međimurska županija imala je 2.082 nezaposlene osobe, a do 22. svibnja ta je brojka narasla na 2.481. No prema posljednjim podacima nezaposlenost pada pa je početkom lipnja na Zavodu bilo prijavljeno 2.464 nezaposlenih osoba. Onima koji su ostali bez posla, Međimurska županija isplatila je 1000 kuna jednokratne novčane potpore.

Unatoč krizi, posebno veseli podatak da raste broj novootvorenih obrta, njih tridesetak u odnosu na vrijeme prije početka krize, rekao je Posavec.

Dodao je i da Međimurska županija ima najmanji postotak zaposlenih u javnom sektoru, nešto manje od 4 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Prema gospodarskim pokazateljima za prošlu godinu, ukupni izvoz međimurskog gospodarstva bio je 5,4 milijardi kuna, dok je uvoz bio 4,46 milijardi kuna.

– Mi smo, vjerojatno, jedina hrvatska županija koja je u 2019. godini više robe izvezla nego uvezla. Niz mjera koje su prošle preko Međimurske županije su sasvim sigurne imale velik utjecaj za gospodarstvo i to je ono što sam ja cijelo vrijeme govorio. Ne zaustavljati investicije jer 380 milijuna investicija koje u ovome trenutku prelaze preko proračuna Međimurske županije su sasvim sigurno utjecale da nije veći broj nezaposlenih nego što je bio. I rekao sam, moramo pojačati investicije po cijenu i naših zaduživanja. To je puno bolje za gospodarstvo nego da smo, recimo, ih zaustavili pa bi imali danas 700/800 ljudi nezaposlenih – istaknuo je župan Posavec.

Što se tiče samog prihoda s osnova poreza, Posavec je kazao kako je on manji, i to u ovome trenutku negdje oko 2,7 milijuna s osnova poreza za dohodak i oko 600 tisuća kuna s osnove poreza na cestovna i motorna vozila.

Župan je dodao i da je nacionalne potpore za očuvanje radnih mjesta na području Međimurske županije zatražilo 2.486 poduzetnika za ukupno 18.514 zaposlenika ili 45 posto ukupno zaposlenih u županiji. Nacionalnim se potpora pridružila i Županija.

– Kao županija izašli smo sa nizom mjera. Jedan od doprinosa prema gospodarstvu i građanima koji su ostali bez posla išli smo s jednokratnom naknadom od 1.000 kuna. Povećane su potpore za poticanje malog poduzetništva za dvostruki iznos od inače predviđenog, tu je i sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite, reprogram kredita pa sve do potpora u turizmu – rekao je župan ujedno najavivši i daljnje osiguranje jednokratnih potpora za studente i umirovljenike te nastavak osiguranja sredstava za prijevoz učenika.

Župan je istaknuo kako je Međimurska županija tijekom koronakrize postavila tri cilja: održivi zdravstveni sustav i sprječavanje širenja koronavirusa u Međimurju, mjere pomoći građanima nakon završetka epidemije. Sukladno ciljevima, donijet je rebalans proračuna za 2020. godinu, nastavljena je realizacija kapitalnih projekata i investicija, a donijete su i potpore za gospodarstvo, obrtništvo, poljoprivredu i turizam te je osnovan fond za pomoć građanima u krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Za potpore za poticanje razvoja poduzetništva osigurano je 900 tisuća kuna, a pristiglo je 246 prijava. Za bespovratne potpore u turizmu vrijedne 400 tisuća kuna zaprimljene su 34 prijave. Također, Međimurska županija otpisana je dug prijevoznicima za koncesiju koji su dužni plaćati za vrijeme obustave javnog prijevoza od 74.794 kuna.

m.furlan/sjever.hr 16.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.