Now Reading:
AGLOMERACIJA Ministar Ćorić u Ivancu: „Svaki metar nove mreže, svaki novi priključak mala je pobjeda”
Full Article 4 minutes read

AGLOMERACIJA Ministar Ćorić u Ivancu: „Svaki metar nove mreže, svaki novi priključak mala je pobjeda”

Ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti dr. sc. Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković danas su posjetili Ivanec, gdje su s gradonačelnikom Miloradom Batinićem potpisali ugovor o početku radova  na projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec“

Riječ je o projektu gradnje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji će se do 2021. godine provoditi na području Ivanca i okolnih naselja koja gravitiraju slivu Bednje .

Ministar je gradonačelniku Batiniću čestitao na potpisivanju projekta Aglomeracija Ivanec vrijednom 216 milijuna kuna.
-Ovaj projekt bit će dominantno financiran iz europskih sredstava, međutim i komponenta Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike je nešto malo više od 40 milijuna kuna, a Grad Ivanec financirat će ga s nešto više od 10 milijuna kuna. Ovaj projekt, kao i svi projekti aglomeracije u Republici Hrvatskoj rješavaju fundamentalno pitanje za naše građanke i građane, a to je priključenje na sustav javne odvodnje, odnosno javne vodoopskrbe, a u ovom konkretnom slučaju dominira sustav javne odvodnje – rekao je Ćorić.

Realizacijom projekta koja je predviđena u sljedeće tri godine, do rujna 2023., očekuje se da će se priključenost na sustav javne odvodnje s postojećih 46, povećati na 79 posto za područje grada Ivanca.
-Ovim se projektom nastavlja s našom realizacijom projekata izgradnje vodnokomunalne infrastrukture diljem cijele Hrvatske. Ona podrazumijeva dosad potpisanih 59 ugovora aglomeracije, ukupne vrijednosti više od 24 milijarde kuna.
Svaki metar nove mreže, svaki novi priključak mala je pobjeda jer izravno doprinosi kvaliteti života naših građanki i građana, što nam je primarni interes – zaključio je ministar Ćorić.

Ivanečki gradonačelnik naglasio je kako je ovo jedna od najvećih investicija na administrativnom području grada od njegova formiranja i od osnutka Republike Hrvatske kao samostalne države.
-Ovaj dan i ovaj projekt svakako će ući u povijest grada Ivanca i nadam se dobroj suradnji i ubuduće. Pokrivenost sustavom odvodnje će doći do otprilike 75 posto. Nastojat ćemo, kao i dosad, aplicirati na ostale fondove, upravo da bi pokrivenost dosegnula 93 posto, prema našim projekcijama, tako da se i u prigradskim naseljima koja nisu u ovom trenutku obuhvaćena aglomeracijom, izgradi sanitarna kanalizacija. Ovo je projekt 21. stoljeća – kazao je Batinić.

Ovaj će projekt, između ostalog, mnogo doprinijeti zaštiti sliva rijeke Bednje, a to je ono što promovira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, naravno uz potporu Vlade Republike Hrvatske, rekao je direktor Hrvatskih voda.
-Ovo su projekti gdje 70-ak posto bespovratnih sredstava dobivamo iz Europske unije, ali je 24 posto financirano od strane Ministarstva, Hrvatskih voda i Vlade. Dobit ćemo 40-ak kilometara izgradnje novih kanalizacijskih kolektora, ponešto sanacije i rekonstrukcije, 12 crpnih stanica i novi uređaj 3. stupnja, 11 tisuća ekvivalent stanovnika. Uzmemo li u obzir cijelo područje Varaždinske županije, dolazimo do ukupno udijeljenih 1,1 milijardu kuna sredstava na području tih aglomeracija, a to su Varaždin, Varaždinske Toplice i Ivanec, od čega je 650 milijuna kuna moguće dobiti bespovratnih europskih sredstava. Isto tako, da bi smanjili pritisak na rijeku Bednju u ovom se trenutku pripremaju i druge aglomeracije – Ludbreg, Novi Marof, Lepoglava i Veliki Bukovec također vrijednosti nešto više od milijardu kuna.

Đuroković je na kraju rekao kako se nada da će svi zajedno biti uspješni, pružiti odgovarajući standard građanima kojih će više od tri tisuće dobiti mogućnost priključka na javni sustav odvodnje, ali isto tako učiniti puno za ekologiju sliva rijeke Bednje.

ak/sjever.hr

10.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.