Now Reading:
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U ZELENJAKU Počinje izgradnja unikatne drvene staze kroz krošnje
Full Article 5 minutes read

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U ZELENJAKU Počinje izgradnja unikatne drvene staze kroz krošnje

Kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku danas je održana konferencija za medije povodom početka radova na izgradnji staze kroz krošnje, projekta vrijednog 1,65 milijuna kuna (sa PDV-om), koji se realizira u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode.

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak istaknula je kako je priprema za realizaciju ove aktivnosti trajala gotovo cijelu prošlu godinu.
-Taman kad smo trebali početi s radovima desila se korona. Radovi su krenuli čim su se granice otvorile, s obzirom da je izvođač staze, Tvrtka Vevrca, iz Slovenije – kazala je Hršak.

Podsjetila je da je projekt Zagorje abeceda prirode vrijedan oko 4,6 milijuna kuna te da je podijeljen u pet grupa aktivnosti, od kojih je jedna izgradnja od kojih je jedna izgradnja posjetiteljske infrastrukture u sklopu koje se izgrađuje i staza u krošnjama.
-Odabir lokacije u ovom biseru Zagorja nije slučajan jer je ovo područje savršeno uklopilo prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti ovog područja. Tako su i planiranje, projektiranje i izgradnja staze išli u tom smjeru da se objedine sve te tri vrijednosti. Staza kroz krošnje jedinstvena je u Hrvatskoj, a ideja je nastala u Ustanovi prije više godina. Kroz program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji se financira kroz program Konkurentnost i kohezija 2014-2020. pokazala se prilika da se ta ideja i realizira – istaknula je Hršak.

Staza će biti dugačka 125 metara, na najvišoj visini od pet metara, a imat će i prilaznu platformu za osobe slabije pokretljivosti. Staza će posjetiteljima pružiti mogućnost uživanja u vizuri stabala iz pozicije koju ne možemo vidjeti s poučnih staza na tlu. Uz stazu je i promatračnica kao samostalni objekt, a bit će u obliku gnijezda i sakrit će posjetitelje, kako bi ptice mogle priči bliže.

KZŽ

-Staza će sadržavati interpretaciju o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima. Bit će urezani stihovi naše himne „Lijepa naša“. Na završetku staze,, na najvećoj visini, bit će postavljeno glazbalo u obliku trube promjera dva metra, uz pomoć kojeg ćemo moći zapjevati ili pustiti neku glazbu, primjerice himnu. Na stazi će biti i njihaljke. Ovo je sam finiš projekta i pokazat će se kroz ovu stazu, multimedijski centar za prirodu Zagorje u Radoboju i zelenu učionicu na početku staze. Već su postavljeni elementi jedne od tri učionice – objasnila je Hiršak.

Ovaj je lokalitet bio lagano zapušten, a s njegovim se uređenjem krenulo ciljano i planirano, kazao je župan Željko Kolar.
-Krenuli smo prvo s regulacijom korita rijeke Sutle, nakon toga s uređenjem cestovne infrastrukture, parkirališta, klupa za odmor i ostalog što je potrebno da bi putnik stao i mogao uživati u obilasku. Nakon toga smo to dogradili s edukativnim stazama, sa stazom prema crkvi u Risvici, pa glazbene orgulje i sada smo došli u ovu završnu fazu, a to je staza u krošnjama koja će dati jednu dodatnu atraktivnost samom lokalitetu, a bit će pristupna i interesantna za sve generacije – rekao je župan dodavši da će osim poboljšanja infrastrukture i davanja atraktivnosti samom lokalitetu, nova atrakcija povećati gospodarsku aktivnost u okolici i potaknuti lokalnu zajednicu da aktivnije sudjeluje u uvođenju zaštićenih krajolika u turističku ponudu.
-To je, uz zdravstveni turizam, najbrže rastuća grana turizma u svijetu, mi se moramo pripremiti da idemo prema specifičnim grupama posjetiteljima koji cijene lokalitete u kojima se vodi briga o zaštiti okoliša i prirode, pogotovo ako imate zaštićeni krajolik. A kad ćete još imati jednu ovakvu atrakciju, onda je to izuzetno bitno – naglasio je Kolar.

Župan je dodao i kako se ciljano gledalo prema nastavi u prirodi:
-S obzirom na važnost lokaliteta Lijepe naše, s obzirom na našu zelenu učionicu i sve mogućnosti koje će pružati ova staza u krošnjama, očekujemo da škole diljem Hrvatske za onaj dio programa koji imaju za nastavu u prirodi iskoriste ovaj lokalitet i posjete Zelenjak, da kroz edukativne table nauče dodatno i o samoj himni, ali i o zaštićenom krajoliku, životinjskom i biljnom svijetu koji se nalazi ovdje u okolici. Moramo znati i da Sutla i područje Sutle ulaze u Natura 2000 i uz sve ove atrakcije tu će biti i vrt perunike koja je specifična za zagorsko područje.

Kolar je podsjetio da je u siječnju potpisan ugovor o radovima i procijenjena vrijednost investicije bila je 1,1 milijuna kuna.
-Na natječaju je najpovoljnija ponuda bila 1,3 milijuna kuna, što je s PDV-om oko 1,6 milijuna, s time da je dio sredstava koje je trebala osigurati Ustanova i ovu razliku u cijeni osigurala Krapinsko-zagorska županija u svojem proračunu. Ono što nam je izuzetno bitno je da smo, unatoč koroni, unutar roka provedbe projekta, a to je 31. srpnja – rekao je župan te zahvalio izvođaču radova, uz napomenu da Vevrca ima svjetske reference, da su radili na svim kontinentima i da su bez konkurencije u ovom dijelu svijeta za izvedbu ovakvih projekata.

ak/sjever.hr

02.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.